Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

19 februari 2014

Column

IQ
Vorige week deed ik mee aan de nationale IQ-test; het is altijd fijn om je intelligentieniveau te meten aan allerlei opdrachten en weetjes waar je toevallig wel of geen kennis van hebt. De échte intelligentietesten worden natuurlijk afgelegd bij Mensa, de organisatie waar hoogintelligente mensen elkaar ontmoeten.
De uitslag van de nationale IQ-test is bekend: de voormalige televisiepersoonlijkheid Kelly scoorde een IQ van 79 en scoorde daarmee slechter dan een willekeurige gorilla die op basis van puur geluk de antwoorden aanwijst. Het is niet de eerste keer dat Kelly deelnam aan de nationale IQ-test; tien jaar geleden was haar score 77. Zij heeft ongetwijfeld meegemaakt, dat mensen haar uitspraken en opvattingen niet echt serieus namen. Want  hoeveel kennis en inzicht heeft iemand met een IQ van onder de 80 nou eenmaal, terwijl het gemiddelde IQ van de mensen 100 is?
In Kaag en Braassem bepalen de raads- en collegeleden, net iets meer dan twintig mensen, wat er met de gemeente moet gebeuren. Zij praten en beslissen over bedragen die oplopen tot 100 miljoen euro. Als inwoner is het dan ook fijn om te beseffen, dat de meest gekwalificeerde mensen de juiste beslissingen zullen nemen. Daarom pleit ik er voor, dat ieder college- en gemeenteraadslid een IQ-test doet. Op basis van de uitslag telt zijn of haar stem meer of minder mee in de uitslag. De stem van iemand met een IQ van 80 telt dan voor 20% minder mee en de politicus die een IQ heeft van 120 heeft 20% meer invloed.
Als de politici van elkaar weten wat hun IQ is, zal de politieke besluitvorming ook veel sneller gaan. Wanneer een raadslid met een IQ van 75 een mening uit over een bepaald onderwerp, dan weten de overige raadsleden genoeg: ‘We besluiten om het tegenovergestelde te doen!’