Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

16 februari 2014

Jan Piet Does wint kuipzwammen 2014

VOORHOUT – Met slechts drie deelnemers was de meest recente editie van het kuipzwammen de dunst bezette uitvoering ooit. Niet voor niets was daarom deze oorspronkelijk meest fascinerende voorstelling, waarbij alle bekende Voorhouters op de hak werden genomen, dit jaar samengevoegd met het evenement ´Let me entertain you´. Jan Piet Does won de zwamwedstrijd met zijn alterego Professor Dokter S. Limmerick en versloeg terecht de recorddeelnemer en –winnaar Jan Regeer en de winnaar van vorig jaar Stephan Hoogink.
Hoogink had een mooi belevingsfilmpje gemaakt met in elkaar gezette scenes, maar zijn zwam beperkte zich grotendeels tot een Sinterklaasverhaal. Wel betrok hij het publiek met zijn informatie over het Voorhouts dialect en haakte hij in op de actualiteit door zijn mening te geven over de protestactie van Bollenpost tegen de ballonnenverkopende Plus Supermarkt.
Jan Regeer kwam het podium op als detective, begeleid door de muziek van ´The Pink Panther´, kleedde zich vervolgens achter de coulissen om en nam Lance Armstrong en andere dopinggebruikende wielrenners op de hak door te ´bekennen´ dat hij met bloeddoping al zijn zwammen had gewonnen. Verder had hij liever gezien dat de gemeente gratis biertappunten zou hebben geìnstalleerd en bejubelde hij het feit dat het winkelcentrum twee nieuwe zaken mag verwelkomen: ´Rotzooi  en Rotzooi´. Ook vroeg Regeer zich af welk bruidspaar ´tot op de enkels in de konijnenkeutels´ wil trouwen bij de kinderboerderij.
Does stal de harten van het publiek door ´ouderwets´ zoveel mogelijk Voorhouters en VIP´s op de hak te nemen. ´De burgemeester heeft op de Foreholteveiling alle ballen gekocht. Ik houd wel van een vrouw met ballen.´ Over het verkeer: ´Het dorp is alleen met rotondes te bereiken. We worden al drie jaar om het Engelse Tuintje geleid en aan het Colijntje gehouden.´ Ook wordt Does volgens eigen zeggen steeds herinnerd aan zijn leeftijd. ´Iedere keer zie ik het bord met 50 als ik Voorhout binnen rijd´.
Hij had nog een  tip voor carnavalsvereniging De Bokken: ´Maak de optocht wat korter, want dan staat er publiek langs het héle traject´, en vervolgde met: ´Altijd dronken is ook een vorm van geregeld leven´. Wethouder Leo van der Zon, die ook voorzitter is van het bloemencorso, kreeg ook een sneer, omdat het bloemencorso namelijk de enige instantie is die wel kan rekenen op een forse subsidie (24.600 euro), terwijl alle andere verenigingen en stichtingen hun subsidies tot (bijna) nul zien slinken. De limmericken tussendoor deden het publiek meegalmen en wellicht gaven die teksten de uiteindelijke doorslag. Does werd gekroond tot Zwammer van het Jaar 2014.