Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

19 februari 2014

Leefbaar Oegstgeest verliest kort geding

JOEP DERKSEN
OEGSTGEEST – De politieke partij Leefbaar Oegstgeest (LO) heeft een smadelijke nederlaag geleden bij de Raad van State. En tegelijkertijd de grote concurrent Lokaal Oegstgeest in de verkiezingskaart gespeeld. LO beklaagde zich over het feit dat fractievoorzitter Eelke van den Ouweelen, een oud LO-lid, de verkiezingen in ging met zijn partij Lokaal Oegstgeest.
LO stelde dat de naam ‘Lokaal Oegstgeest’ ‘misleidend was voor de kiezers en liet tijdens het proces van maandag 27 januari weten, dat de partij vreest dat Lokaal Oegstgeest op LO’s reputatie als grote partij wilde meeliften. Vooral als Lokaal Oegstgeest ook de afkorting LO gaat gebruiken. De Raad van State oordeelde echter, dat het betoog van LO ‘faalde’ en dat het beroep ‘ongegrond’ was.
In de uitspraak van de Raad van State wordt de reden hiervoor naar duidelijk. ‘Het begrip ‘Leefbaar’ komt niet overeen met het begrip ‘Lokaal’. De woorden ‘Leefbaar’ en ‘Lokaal’ hebben bovendien een ander woordbeeld en komen ook fonetisch niet overeen, zodat beide aanduidingen voldoende onderscheidend vermogen hebben. Derhalve stemt de aanduiding ‘Lokaal Oegstgeest’ niet in hoofdzaak overeen met de door Leefbaar Oegstgeest geregistreerde aanduiding.’
De Raad van State vindt dus niet, dat de kiezers misleid zouden kunnen worden. Ook het argument dat beide partijen gebruik kunnen maken van de afkorting ‘LO’ wordt terzijde geschoven: ‘Lokaal Oegstgeest hanteert zelf de verkorting Lokaal’.
Fractievoorzitter Eelke van den Ouweelen is begrijpelijk heel blij met de uitslag: ‘LO is door de Raad van State in het ongelijk gesteld inzake haar beroep met betrekking tot het besluit tot registratie van de aanduiding “Lokaal Oegstgeest”. Dit betekent voor Lokaal Oegstgeest dat de weg vrij is om onder de naam “Lokaal Oegstgeest” deel te nemen aan de gemeenteraadsverkiezingen van 2014. Lokaal Oegstgeest zal binnenkort haar kandidatenlijst en verkiezingsprogramma presenteren. Lokaal Oegstgeest staat als nieuwe lokale partij van Oegstgeest voor een nieuw geluid in de Oegstgeester gemeentepolitiek.’