Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

24 februari 2014

Papierloos werken blijkt utopie

JOEP DERKSEN
OEGSTGEEST – De politici zijn zeer tevreden over het gebruik van de iPads die door de gemeente gratis aan hen verstrekt zijn. Wel zijn de raadsleden minder tevreden over de mogelijkheden over de mogelijkheden waarmee raadsstukken bewerkt kunnen worden.
Ook zijn na drie jaar werken met de iPad voor eenderde van de politici nog altijd veel geheimen van het apparaat nog altijd niet onthuld. Zij hebben dan ook behoefte aan ‘meer instructie, begeleiding en / of tips en trucs, zo blijkt uit een gemeentelijke evaluatie over het papierloos werken. Een van de raadsleden vraagt dan ook: ‘Graag nog een keer op Jip en Janneke niveau uitleg over Goodreader’. Overigens werkt het papierloos werken in de praktijk niet, want ongeveer tweederde van de raadsleden geeft aan, dat ze niet alleen de iPad gebruiken tijdens de vergaderingen, maar dat ze daarnaast ook de papieren versies van de raadsstukken voor zich hebben liggen.
De politici lijken zich ook niet echt zorgen te maken over verlies, diefstal en onderhoud van de iPad. Meer dan de helft zorgt er niet voor, dat de applicaties op de iPad geupdate wordt. Bovendien heeft 61% van de raadsleden geen wachtwoord opgesteld, om de iPad te beveiligen. Positief nieuws is er ook te melden: hoewel veel raadsleden nog teksten op papier willen lezen, wordt er toch veel minder papier geprint. En dat zorgt er ook voor, dat de bodes  minder tijd kwijt zijn om het printen te verzorgen. Hierdoor heeft de gemeente 3.000 euro minder aan kosten per jaar.
Binnenkort loopt de termijn van deze gemeenteraadsperiode af en dat betekent, dat veel politici hun iPad weer moeten inleveren. Maar dat blijkt toch niet te hoeven, zo staat in de evaluatie: ‘De afgeschreven iPads mogen de raadsleden kopen voor een symbolisch bedrag van 25 euro. De raad kiest een goed doel en doneert de opbrengst van de iPads.’