Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

19 februari 2014

Onrust over politiek leidt tot oprichting Dorpsraad

JOEP DERKSEN
HOOGMADE – Een zaal vol met 200 ontevreden en verontrustte inwoners; dat moet toch zeker wel leiden tot een spannende en geanimeerde discussie over de toekomst van Hoogmade? De hooggespannen verwachtingen hierover werden niet waargemaakt. Geen hoogoplopende emoties, tomaatgooiende toehoorders of felle verbale uithalen. De lijsttrekkers van de politieke partijen bleken het allemaal eens te zijn, met de stelling dat Hoogmade niet op slot gegooid moet worden. Maar enkele toehoorders vroegen zich wel af in hoeverre deze uitspraken onderdeel uitmaken van verkiezingsretoriek.
Een openbare oproep van Frans Witteman, waarin hij zijn ongerustheid uitsprak over het feit dat Hoogmade als Groenkern geen huizen meer zou mogen verwelkomen, en het dorp dus gedoemd leek om uit te sterven,  had vérstrekkende gevolgen. De Schuur zat afgeladen vol en er waren niet voldoende stoelen voor alle aanwezigen. Witteman begon de avond met een pleidooi om Hoogmade als ‘prachtig en krachtig dorp te laten groeien en bouwen. Hoogmade is een groene groeikern.’ Hij scandeerde drie keer: ‘Zijn wij voor groeien en bouwen in Hoogmade?!’ En massaal klonk het ‘JA!’ uit 200 kelen.
Tja, en heb dan als lijsttrekker van een partij die ook in Hoogmade goed wil scoren op woensdag 19 maart maar het lef om te zeggen dat de wens om te bouwen helemaal niet zo gemakkelijk ingelost kan worden. Er zijn namelijk ook provinciale plannen, die het voor de kernen onmogelijk moeten maken om nog buiten de huidige bebouwde gebieden nieuwe woningen te realiseren. Petra van der Wereld (SVKB): ‘U heeft aan alle kanten gelijk. Er mag gebouwd worden. We willen graag met u bezwaar maken richting Provincie.’ Ook Yvonne Peters (VVD) liet weten: ‘Ik sta volledig aan uw kant. Dat komt ook door uw aanwezigheid vanavond. Door de groei hopen we dat we de scholen en de faciliteiten in leven te houden. Wij zijn voor bouwen in Hoogmade, maar Hoogmade moet geen Leiderdorp-light worden.’
Floris Schoonderwoerd (PRO Kaag en Braassem) noemde namen van enkele van zijn Hoogmadense vrienden en vond ook: ‘We moeten op kleine schaal blijven bouwen. Ga op zoek naar andere vormen van wonen, want we hebben  innovatieve oplossingen nodig.’ Karin van der Kaaden (CDA) gebruikte een metafoor: ‘Groen betekent water geven en dus soms ook groeien. We moeten collectief optreden richting provincie: Hoogmade mag nooit stil staan en nooit achteruit gaan.’ Roel Terraneo (D66) was wel kritischer: ‘In Hoogmade staan een heleboel huizen leeg. Daar moet ook wat aan gebeuren om de bouw te rechtvaardigen. Je kunt twintig huizen bouwen, maar daarmee zijn ze nog niet gevuld.’
Een van de toehoorders verwoordde de gevoelens van de zaal: ‘We zitten voor de gemeenteraadsverkiezingen en daar achter de tafel zitten mensen die het allemaal met ons eens zijn. Jullie zijn Hoogmade vergeten en nu moeten jullie wakker geschud worden. Staan jullie wel achter jullie uitspraken?’ Na de pauze stemden de aanwezigen unaniem voor de oprichting van de Dorpsraad Hoogmade. Deze belangengroepering gaat de komende jaren namens het dorp optreden als ‘klankbord’ richting de gemeente.