Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

19 februari 2014

Vuurwerk blijft uit op verantwoordingsdebat

JOEP DERKSEN
ROELOFARENDSVEEN – Tachtig mensen, en een onbekend aantal radioluisteraars, namen vrijdag 31 januari de moeite om te luisteren naar de verantwoording die de lijsttrekkers aflegden over de afgelopen vijf jaren. Wie had gehoopt dat alle partijen een welgemeend excuses liet horen over het Braassemerlandgegoochel, dat tot een verlies van 50 miljoen euro kan leiden, kwam echter bedrogen uit.
Na een rondje ‘keuzes maken’ wisten de toehoorders dat Hans Nicolai (SVKB) houdt van schaatsen, koeien en chemie, Karin van der Kaaden (CDA) gaat voor burgerzaken, koken en Zeeland, Yvonne Peters (VVD) graag hockey speelt en een papieren boek leest en Piet van  Veen (PvdA) zich voortbeweegt met een e-bike en het openbaar vervoer. Vervolgens mochten de fractievoorzitters vertellen op welke prestaties ze trots waren. Dat was onder meer omdat er niet vele hectares aan kassenbouw waren opgelegd aan onze gemeente (SVKB), de bibliotheek, dorpshuizen en zwembaden in stand zijn gebleven (CDA), de woonlasten nauwelijks zijn gestegen (VVD) en de bezuinigingsoperatie goed heeft uitgepakt (PvdA).
De fractievoorzitters kregen de gelegenheid om vragen te beantwoorden over niet-gerealiseerde projecten als de invoering van een jongerenraad en Veenderveld II. Over het verlies van de vier campings aan Teylingen kwamen wel (zelf)kritische opmerkingen. ‘Dat hebben we onderschat en verkeerd ingeschat’, aldus Van Veen. ‘Het kwam door matig presteren van het college’, vond Nicolai. Peters sprak over ‘een hoofdpijndossier’ en Van der Kaaden richtte haar hoop op een beter onderhoud van de wegen.
Lex van der Zwet wilde ‘excuses horen’ over het financiële debacle Braassemerland. ‘Er is verschrikkelijk veel mis gegaan.’ Van der Kaaden weigerde haar excuses te maken, al gaf ze toe dat ‘dingen wel beter hadden gekund’. Van Veen stelde: ‘We zaten  niet op het verkeerde pad’ en Nicolai gaf toe dat de gemeente ‘een te grote broek aan had’. Peters was de enige die wél excuses aanbood: ómdat we als collectieve raad die 50 miljoen euro aan gemeenschapsgeld niet beter hebben ingezet.’ Toehoorder Leen Overbeek concludeerde: ‘Megalomane projecten moet je dus niet meer doen.’
De fractievoorzitters moesten nog vragen beantwoorden over onder meer De Baan, de woonbotenprecario, de geluidshinder vanwege de HSL en het nieuwe vergadersysteem. Over het kunnen realiseren van de punten uit het eigen verkiezingsprogramma gaven CDA, VVD en SVKB zichzelf respectievelijk een 7, 8 en een 8. Van Veen was zelfkritischer: ‘We hebben een 4 gehaald, omdat we vijf jaar lang alleen op de winkel konden passen.’