Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

25 maart 2014

Column

Bezoek
Het was druk in onze gemeente, de afgelopen weken. De ene na de andere politicus uit de Tweede Kamer bezocht Kaag en Braassem. Officieel om ‘te horen wat er leeft in deze gemeente’, maar feitelijk om de lokale partij-afdelingen te ondersteunen bij hun verlangen naar extra media-aandacht. En tegelijkertijd hopende dat zwevende kiezers door dit ‘bezoek uit hogere sferen’ er toe aangezet worden om op hun partij te stemmen.
Zo mochten we onder meer de D66-Tweede Kamerleden Vera Bergkamp en Steven van Weijenberg verwelkomen, die zich in een grote bus van BOVO Tours lieten rondrijden. Bijna nog groter dan de bus was het gezicht van landelijk D66-kopman Alexander Pechtold, die op de zijkant van het vervoermiddel preikte. Voor BOVO-directeur Michel van der Voort was het een goede gelegenheid om de perikelen waar zijn bedrijf mee geconfronteerd wordt, eens goed aan de kaak te stellen.
Tweede Kamerlid voor het CDA, Jacco Geurts, bezocht onze gemeente op vrijdag 7 maart. Eerst bracht hij een bezoek aan Wesselman Flowers, om vervolgens door te gaan naar NAKtuinbouw. Ook Geurts werd geïnformeerd over moeilijke omstandigheden, in dit geval ging het om de sierteeltsector. Van zijn kant liet de CDA-er weten, dat de debatten in de Tweede Kamer over gewasbescherming meer gaan over emotionele argumenten, dan wetenschappelijke kennis. En dit kan leiden tot besluiten die nadelig uit zullen vallen voor de land- en tuinbouwsector.
Elders in de regio bezochten kopstukken als staatssecretaris Fred Teeven en minister Schultz van Haegen de verschillende dorpen. Maar wat heeft de gemiddelde kiezer aan zo’n flitsbezoek? Zal iemand op de dag van de gemeenteraadsverkiezingen van woensdag 19 maart zijn keuze laten bepalen door het feit dat het ene of het andere politieke kopstuk onze gemeente heeft bezocht? Ik mag toch echt hopen van niet.
Maar hebben deze bezoekjes dan totaal geen nut? Zeker wel; wanneer u een Tweede Kamerlid ziet, benader hem of haar en vertel over de zaken waarvan u vindt dat die verkeerd zijn. 99 van de 100 keer wordt hier waarschijnlijk niets mee gedaan, maar als u geluk hebt, dringt uw grief door tot het besluitvormingsproces in Den Haag en hebt u geholpen om de wereld een beetje beter te maken.
JOEP DERKSEN