Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

25 maart 2014

Minder korting van Holland Rijnland

JOEP DERKSEN
STREEK – Vorig jaar maakte burgemeester Henri Lenferink in zijn functie als voorzitter van het Algemeen Bestuur van Holland Rijnland een rondje langs de deelnemende gemeenten. Hij kwam met de boodschap dat het samenwerkingsorgaan op een andere manier opgezet moest worden en bracht tegelijkertijd de blijde boodschap dat dit een kostenbesparing van 25% op zou moeten leveren. De politiek was blij met dit bericht, maar nu blijkt die 25% toch niet haalbaar.
Uit een advies van het Algemeen Bestuur van Holland Rijnland blijkt, dat Holland Rijnland weliswaar minder taken gaat uitvoeren, maar deze taken worden in nieuwe samenwerkingsverbanden weer opgepakt. En dat leidt dus weer tot hogere kosten. Ook blijkt nu, dat Holland Rijnland wel heel vrij is omgegaan met het begrip ‘25% korting’, want gemakshalve werd hierbij ook een rijksbezuiniging van 5,31% onder geschaard. Dus in feite realiseert Holland Rijland slechts een besparing van zo’n 19%.
Je zou dus zeggen, dat de politiek in alle staten moet zijn over deze valse waarheden die aan het college van burgemeester en de raadsleden zijn voorgelegd. Het tegendeel bleek vorige week waar te zijn, zo was op te maken uit de woorden van wethouder Antoon Kea. ‘Die 25% korting is teveel haar eigen leven gaan leiden. Vanuit de inhoud moet er een organisatie neergezet worden. Dat is belangrijker dan zulk soort normeringen.’ Het is een opmerkelijke uitspraak, want vorig jaar waren het juist de gemeenten in de Bollenstreek die er op hamerden, dat er eerst gekeken moet worden naar de manier waarop het vernieuwde Holland Rijnland gaat functioneren. Pas daarna zou gekeken kunnen worden naar de hoogte van de korting. Indertijd ging Kaag en Braassem niet mee met dit argument, maar het leek er vorige week op dat het college gedraaid was met haar standpunt.
Na de uitspraken van Kea bleek, dat er toch een verandering in denkwijze van de gemeente is gekomen, zo blijkt uit een mededeling van de afdeling Communicatie van de gemeente. ‘In het B&W (Burgemeester en Wethouders, JD)-overleg was besloten om niet keihard in te zetten op de 25% bezuinigen maar te kijken vanuit de inhoud en als dat uitkomt op een 25% korting was dat mooi meegenomen. Woensdagmiddag hebben de burgemeesters van Alphen aan den Rijn, Nieuwkoop en Kaag en Braassem bij elkaar gezeten en alsnog besloten om toch met Alphen mee te gaan en voor 25% bezuinigingen te kiezen. Dit is een strategische keuze geweest om als Rijnstreekcluster met een gezamenlijk standpunt te komen. Deze avond is ook nog een andere beslissing genomen, namelijk dat de bezuiniging minimaal 25% moet zijn. Dit is met een amendement ingebracht in het DB en met algemene stemmen aanvaard.’