Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

25 maart 2014

Droombomen bij Esselyckerwoude

 
JOEP DERKSEN
WOUBRUGGE – Alle 140 leerlingen van OBS Essenlyckerwoude mochten donderdag 13 maart de lessen even laten voor wat ze waren en getuige zijn van het planten van twee zilverlindes. En acht geluksvogeltjes mochten de scheppen zelf ter hand nemen om het zand rondom deze bijen-, vlinders en overige insectenvriendelijke luchtscheppers te werpen.
Niet alleen voor de kinderen, maar ook voor schoolleider Monique Haverkamp was het een heuglijk moment. ‘Bij de stormen in oktober en december zijn twee dertig jaar oude coniferen omgevallen; een van die bomen viel op de dakrand van de school. Daarop  hebben we besloten om de laatst overgebleven conifeer, die ook al heel groot was, af te kappen (horizontaal te snoeien, JD).’
Maar toen dat klusje geklaard was, keken de leerlingen opeens aan tegen een wel heel kale plek bij het schoolplein. Ook het verstoppertje spelen werd plotseling een stuk moeilijker, zo laat de 11-jarige Sander weten: ‘We gebruikten die grote bomen vaak om ons te verstoppen.’ De school nam contact op met de gemeente en daarop nam de Stichting Groen Licht het initiatief om twee bomen bij de school te laten planten. De keuze viel al snel op twee zomerlindes, want die trekken insecten en vogels aan, maar worden niet al te groot. En toch kunnen ze wel vijfhonderd jaar oud worden.
Voordat de plantceremonie begint zingen de kinderen gezamenlijk het Droombomenlied. Uit volle borst scanderen de kleuters: ‘Krak, boem, de boom viel naast mijn bed’. De oudere kinderen hummen vooral een beetje mee. ‘Ik schaam me dood’, grinnikt Manon uit groep 8 tegen haar vriendinnen.
De school had acht leerlingen door loting uitgekozen om de bomen daadwerkelijk te planten, maar Oscar uit groep 4 had geluk; omdat het zijn verjaardag was, mocht hij ook helpen zand op de wortels van de zilverlindes te gooien. De negen kinderen doen het goed en Robin (11) is blij dat de nieuwe exemplaren er staan: ‘Die oude bomen waren niet al te best. Deze bomen staan er mooi.’ Benthe (5) kijkt alvast naar de toekomst: ‘Ik ga daar straks verstoppertje spelen.’