Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

25 maart 2014

Dubbele discussies voor gemeenteraadsverkiezingen

JOEP DERKSEN
OEGSTGEEST – De lijsttrekkers en kopstukken van de politieke partijen die meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen, gingen vorige week op verschillende momenten met elkaar in debat. Maandag 3 maart troffen de lijsttrekkers elkaar voor een algemeen verkiezingsdebat en vrijdag 7 maart vond er een debat plaats in het kerkelijk Gemeentecentrum (Lijtweg 9).
Tijdens de eerste discussiebijeenkomst, die door 120 mensen bezocht werd, kregen alle partijen een minut om zichzelf voor te stellen. Hierna werden er onder leiding van NRC-journalist Gijsbert van Es verschillende discussies aangegaan. Al was er weinig discussie over onderwerpen als ‘groen’ en ‘voorzieningen’. Alle partijen zijn voorstander van het behoud hiervan. En natuurlijk moeten de financiën op orde zijn. Verder vielen de termen ‘plofkip, ‘vage vaagtaal’ en ‘schaamlap’. Na afloop was maar één toehoorder overtuigd van de argumenten van een partij.
Het politiek debat in het Gemeentecentrum ging meer over de problematiek van de senioren in onze samenleving. Het was het allereerste seniorendebat ooit in Oegstgeest en was opgezet door de PCOB en ANBO, afdeling Oegstgeest. Natuurlijk werd ook gesproken over de vraag welke politieke partij ziche niet alleen met woorden, maar ook met daden wil inzetten voor het behoud van het kerkelijk gemeentecentrum. Wethouder Jos Roeffen (Leefbaar Oegstgeest) liet aan de zeventig aanwezigen weten: ‘In het college is besloten dat het gemeentecentrum niet onze verantwoordelijkheid is. Het is in principe een zaak van het kerkbestuur.’
Inspreker Pieter Hellinga hield een pleidooi: ‘Dit gebouw heeft in 45 jaar steeds meer een dorpsfunctie gekregen. De kerk kan het zich niet veroorloven om het gebouw alleen open te houden. Maar het kan wel, als we met z’n allen de schouders eronder zetten. Alle voorzieningen verspreiden zich over het dorp, maar ik wil steun van de politiek om alle welzijnswerken in het gemeentecentrum te krijgen. Coördineer dat voorzieningenwerk, we vragen niet om geld.’
Raadslid Ria Pasterkamp (PrO) stelde: We hechten aan het gemeentecentrum en stellen voor om een ‘Eigen Kracht Conferentie’ te organiseren. Roep alle belanghebbenden bij elkaar en kijk of er genoeg draagvlak is om dit gebouw te behouden. Ik pleit voor een niet vrijblijvende samenwerking waarmee we de kerk kunnen overtuigen dit gebouw te behouden. De gemeente heeft er echter geen geld voor over, maar kan wel hand- en spandiensten verlenen.’ De overige politici (in spé) vonden dit een goed idee, op Eelke van den Ouweelen (Lokaal Oegstgeest) na: ‘Dit is een lege huls of een sigaar uit eigen doos. Het gemeentecentrum is hiermee niet gered. De kerk is te prijzen dat  zij zo lang het gemeentecentrum in de lucht gehouden hebben, terwijl het voor hen geen kerntaak is. We moeten onze politieke verantwoordelijkheid nemen om dit gebouw in stand te houden. En niet alleen zeggen: “we gaan hier aan werken”.’ Ook het CDA pleitte voor een ‘actieve rol van de gemeente’, maar Marien den Boer wilde ook niet dat de gemeente geld zou steken in het gebouw. De Libertarische Partij suggereerde dat de kerk geld kan inzamelen via crowdfunding.
De politici lieten verder tijdens deze bijeenkomst weten, dat niemand buiten de boot mag vallen, waar het gaat om professionele zorg, maar dat in eerste instantie toch iedereen als eerste hulp moet vragen aan familie, vrienden en buren voor allerlei soorten van ondersteuning.