Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

25 maart 2014

‘We wijken niet voor chantage’

JOEP DERKSEN
KAAG EN BRAASSEM – De gemeenteraadsleden laten zich niet in een hoek duwen door de Provincie Zuid-Holland. Zij pikken het niet, dat provinciaal gedeputeerde Ingrid de Bondt de raad niet wil tegemoet komen in de wens om de nieuwe Drechtbrug een doorvaarthoogte te geven van 3,,95 meter. Unaniem weigerden de partijenn maandag 10 maart om het bestemmingsplan N207 vast te stellen. ‘We moeten niet wijken voor de chantage van de gedeputeerde’ zo stelde fractievoorzitter Piet van Veen (PvdA).
In een brief aan de gemeente had De Bondt aangegeven, dat de nieuwe Drechtbrug een maximale doorvaarthoogte moest hebben van 3,15 meter. Het is volgens haar niet mogelijk om die doorvaarthoogte naar boven bij te stellen. Dat zou zo’n 1,9 miljoen euro extra kosten en de Provincie Zuid-Holland weigert dat te betalen. Voor wethouder Antoon Kea was het dus een gedane zaak. Hij stelde de raadsleden voor, om het bestemmingsplan N207 aan te nemen, waarna het volgende college haar best zou doen om een hogere doorvaarthoogte te realiseren voor de nieuwe Drechtbrug. Maar wel zonder garanties dat dit zou lukken. Volgens de wethouder zou een ‘njet’ van de raad leiden tot een einde aan de goede verstandhouding tussen de Provincie en de gemeente.
Dit voorstel werd weggehoond door alle partijen. Hans Nicolai (SVKB): ‘Je geeft zo de kaarten uit handen. Houd dit bestemmingsplan aan, met als doel zo spoedig mogelijk tot overeenstemming te komen met de provincie. Er is bij dit soort zaken altijd wel enige ruimte mogelijk.’ Job Grovenstein (CDA) riep op om wat betreft de brug niet in een tunnelvisie terecht te komen. ‘Ga samen met de Provincie kijken naar alternatieven.’
Jan van der Geest (VVD) stelde voor, dat een ‘ontwerpateliersessie’ zou worden opgezet, waarin de gemeente, provincie en techneuten samen kunnen nadenken over een ander uitvoering van de nieuwe Drechtbrug. Een uitvoering met een hogere doorvaart dan 3,15 meter, zonder  dat dit 1,9 miljoen euro gaat kosten. Piet van Veen (PvdA) was het stelligst: ‘Er zit ruimte in de onderhandelingen. We moeten niet wijken voor de chantage van de gedeputeerde.’
Met gevoel voor understatement liet Kea weten: ‘Ik moet tot mijn spijt constateren dat er niet al te veel steun is voor mijn voorstel dat hier gedaan is.’ Hij zegde de raad toe opnieuw met de Provincie te gaan praten over de Drechtbrug. Het bestemmingsplan N207 is tot die tijd aangehouden.