Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

23 april 2014

Nog geen oplossing voor problemen bibliotheek

NOORDWIJK – De bibliotheek Bollenstreek krijgt van Noordwijk 598.000 euro aan subsidie. Van dit bedrag vloeit direct weer 218.575 euro terug in de gemeentekas, omdat de bibliotheek dit bedrag moet betalen aan huur. Vorig jaar kortte de gemeente de bibliotheek met een bedrag van 50.000 euro op de subsidie, maar dit heeft de leesinstelling in grote problemen gebracht. Daarom besloten de commissieleden tijdens de gecombineerde vergadering van de commissie BB&WW en RB&F op dinsdag 8 april om een handje te helpen en de korting voor het grootste deel terug te draaien.
Commissielid Zoetendaal (CDA) pleitte voor een hogere bijdrage van de bibliotheekleden en haar collega Slats (PvdA/GroenLinks) zag graag dat de bibliotheek ook op zondag open is. ´Alles is open in Noordwijk, behalve de bibliotheek´. Commissielid Van Stijn (Noordwijk Zelfstandig) riep de bibliotheek op om ´andere mogelijkheden te zoeken om de exploitatie winstgevend te maken, of in ieder geval minder kosten te maken.´ Fractievoorzitter Van Asten vond het ´schokkend´ dat het ledenaantal met 12% gedaald is, nadat vorig jaar de contributie voor volwassenen gestegen was met een tientje. Fractievoorzitter Roberto ter Hark (VVD) stelde dat de bibliotheek ´de meest gesubsidieerde instelling van Noordwijk´ is. ´De oplossing is niet altijd om er meer geld bij te doen. De bibliotheek zit in een prachtig gebouw en er zijn mogelijkheden om in combinatie met anderen activiteiten op te zetten.´
Wethouder Martijn Vroom (CDA) benadrukte het belang van boeken: ´Voor de eigen ontwikkeling is het belangrijk dat je vaak genoeg leest en voorgelezen wordt. Hoe vaker je voorgelezen wordt, hoe slimmer je wordt.´ Hij wees er op, dat de bibliotheek wel degelijk nieuwe initiatieven heeft ondernomen. ´Er zijn dingen veranderd, zoals een leeszaal, gratis wifi en een plek om koffie te nuttigen.´ Openstellen op zondag is geen optie, volgens Vroom: ´De kosten hiervoor zijn veel hoger, waardoor je doordeweeks de bibliotheek niet het minimum aantal uren open kunt houden.´ Over het opzetten van nieuwe activiteiten in het bibliotheekpand, liet de wethouder weten, dat dit ook niet echt zoden aan de dijk zet. ´Het organiseren van een buurtcafé levert enkele tientjes op, maar geen honderden of duizenden euro´s´, zo informeerde hij.
Vroom nodigde de commissieleden uit om eens zelf naar de bibliotheek te gaan en zich daar te laten informeren over de uitdagingen en mogelijkheden van deze instantie. De commissiegriffier regelt een werkbezoek, die later dit jaar zal plaatsvinden.