Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

23 april 2014

Ondersteuning voor bouwlustigen

NIEUWKOOP > De gemeente ondersteunt inwoners die van plan zijn om een eigen huis te bouwen. Daarom wordt samen met de Rabobank een samenwerkingsovereenkomst ondertekend. Dit zal leiden tot de oprichting van een Fonds, dat de ‘plankosten’ gaat voorfinancieren voor inwoners die zich hebben verenigd in bouwgroepen of een ‘collectief particulier opdrachtgeverschap’ (CFO).
Met het geld uit zo’n voorfinanciering kunnen de leden van een CFO of bouwgroep kennis en expertise inkopen en begeleiding krijgen voor het verwezenlijken van de bouwplannen. Zowel de gemeente als de Rabobank leggen ieder 50.000 euro in het zogeheten ‘Plankostenfonds’. Overigens moeten de huizen wel gebouwd worden in de zogeheten ‘sleutelprojecten’ en bouwlocatie Langeraar Oost.
Gemeenteraadslid Lyna Kant (SBN) was enthousiast over het idee: ‘Dit fonds past bij het zo veel mogelijk overlaten van het bouwen door de markt. Hiermee helpen we de toekomstige bewoners. Jan Tersteeg (MPN-PN) vroeg zich af: ‘Waarom beperken we ons tot de sleutelprojecten en Langeraar-Oost? Laat alle mensen hiervoor in aanmerking komen die bouwprojecten willen opstarten.’ Deze toezegging wilde wethouder Trudy Veninga niet doen. Ze liet weten: ‘De Rabobank heeft in Almere ervaring opgedaan met zelfbouw en samenzelfbouw. De initiatiefnemers zijn absoluut niet verplicht om een financieringinsvorm bij de Rabobank af te sluiten.’