Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

09 mei 2014

Voortbestaan Omgevingsdienst West Holland in geding

Nieuwkoop overweegt vertrek uit ODWH
Door Joep Derksen
NIEUWKOOP – Het college van burgemeester en wethouders overweegt om uit het samenwerkingsverband ‘Omgevingsdienst West Holland’ (ODWH) te stappen. Hiermee zou Nieuwkoop het voorbeeld volgen van Alphen aan den Rijn en Rijnwoude, die dit besluit vorig jaar al aankondigden.
Sinds die tijd hebben de bestuurders van de deelnemende gemeenten geruzied over de voorwaarden van de uittreding.   ‘Dat waren niet de meest aangename vergaderingen’, zo laat de Nieuwkoopse wethouder Elkhuizen weten. Alphen en Rijnwoude, die inmiddels samengegaan zijn, moeten een opstapboete betalen, maar over de hoogte hiervan is nog altijd geen overeenstemming bereikt.
En omdat Alphen zo’n grote gemeente is, die zich niet meer wil verbinden aan de ODWH, staat ook het bestaansrecht van de omgevingsdienst ter discussie. Het geduld van Nieuwkoop is op. Elkhuizen stelde donderdag 8 mei: ‘Er zijn discussies over de robuustheid van de omgevingsdienst. Als de zaken niet gaan, zoals ze moeten gaan, dan zal de gemeente Nieuwkoop zich beraden over haar positie in de ODWH en de consequenties in het algemeen.’
Als Nieuwkoop ook uit de ODWH zou stappen, is de kans heel groot dat de omgevingsdienst als geheel opgedoekt wordt. De deelnemende gemeenten zijn namelijk al lang ongelukkig over de dienstverlening van de ODWH en vorig jaar kwam hierover een kritisch rapport uit. Nu al moeten de ODWH-gemeenten alle zeilen bijzetten om het vertrek van Alphen en Rijnwoude op te vangen, maar als nog een gemeente eruit stapt, lijkt een domino-effect van vertrekkende gemeenten een kwestie van tijd.