Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

02 juni 2014

Herinrichting Barendszstraat en Van Linschotenstraat

LISSE – Het college van burgemeester en wethouders heeft op dinsdag 20 mei besloten dat delen van de Barendszstraat en de Van Linschotensstraat kunnen worden heringericht. Het bijzondere aan dit project is, dat de omwonenden van het begin af betrokken zijn geweest bij het proces. De ideeën zijn in eerste instantie niet van de ambtenaren of een extern adviesbureau gekomen, maar van de bewoners zelf. Op basis van hun ideeën zijn de plannen opgesteld. Wethouder Evert Jan Nieuwenhuis vertelt hier meer over.
De hele Zeeldenwijk wordt opgehoogd en heringericht. Nieuwenhuis: ‘Het leek ons heel goed om daar inwoners nadrukkelijk over te laten medenken over het inrichten van hun leefomgeving.’ Eind 2013 was de eerste bijeenkomst. ‘De gemeent is daar blanco gaan zitten met een wit A4-tje. Er zijn door de inwoners drie schetsontwerpen aangeleverd.’ De wethouder was complimenteus over de ‘mooie oplossingen’ die de inwoners bedacht hadden. ‘Bij de doodlopende Barendszstraat moet je achterin draaien. De inwoners stelden voor, dat je de weg daar zo inricht dat je er een rondje kunt draaien.’
De omwonenden willen minder bomen en last van poep van de in die bomen schuilend vogels en meer parkeergelegenheden hebben. Maar dan wel aan de overkant van de straat. Het probleem is, dat die mening gedeeld wordt met de bewoners aan de andere kant van de straat; die zien de parkeerplaatsen ook het liefst aan de overkant gerealiseerd worden. De gemeente heeft hiervoor een oplossing gevonden. De parkeerplekken komen aan die kant van de straat waar de minste huizen staan. Nieuwenhuis: ‘We konden niet iedereen tevreden stellen en hebben gekozen voor de wil van de meerderheid.’ Nadat deze eerste plannen bekend werden, heeft een dertigtal inwoners gereageerd. De geplande grote bomen en bankjes die de gemeente bedacht had in de Van Linschotenstraat komen er niet. De bankjes verdwijnen compleet en er komen wat kleinere bomen te staan. Overigens worden zowel de Barendszstraat als de Van Linschotenstraat met 20 tot 40 centimeter verhoogd. Dit heeft tot gevolg dat de bewoners zelf hun tuinen moeten verhogen. De gemeente stelt hiervoor gratis zand en grond ter beschikking.
Heeft het traject geleid tot minder bezwaren? Nieuwenhuis: ‘Het is niet zo dat je participatie inzet om minder bezwaren te krijgen. Of het minder bezwaren zijn, weet ik niet, maar de praktische zaken hebben we allemaal kunnen honoreren. Dus dat was op voorhand al een succes.’ Op 10 juni begint de gemeente een nieuwe inspraakronde met de bewoners van de Houtmanstraat en (het andere deel van) de Barendszstraat.