Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

02 juli 2014

Pompen uit de Ringvaart

JOEP DERKSEN
NIEUWE WETERING – Een bezoek van het college aan het Cultureel Centrum in november vorig jaar heeft een positief resultaat opgeleverd. Jarenlang dreigde het Cultureel Centrum 8.000 euro uit te moeten geven voor het aanleggen van een brandblusput, terwijl er direct naast het gebouw meer dan voldoende open water ligt; de Ringvaart. De Brandweer Hollands-Midden dringt nu niet meer aan op de komst van die brandblusput.
Vorig jaar hield Sjerp van Dijk van de Stichting Cultureel Centrum nog een vurig pleidooi richting het toenmalige college om de eis voor de brandblusput van tafel te krijgen. Indertijd stelde burgemeester Marina van der Velde, dat het college vast hield aan de eisen van die brandblusput. Maar in het afgelopen half jaar is er toch veel over gesproken en is er uiteindelijk een akkoord bereikt. Wethouder Floris Schoonderwoerd (PRO) laat hierover weten: ‘Na die bewuste bijeenkomst hebben we als college nogmaals contact gehad met de Brandweer Hollands-Midden en daaruit is het resultaat gekomen, dat een dure waterput niet geslagen hoeft te worden. Met een soepelere regelgeving kan toch een voorziening vanuit de Ringvaart geregeld worden.’
Mocht er ooit een calamiteit als een brand zijn bij of in het Cultureel Centrum, dan is er een goede opstelplaats voor de brandweer. Maar het blussen kan door het gemis aan de put niet onder hoge druk plaatsvinden. Het water kan vanuit de Ringvaart alleen onder lage druk gespoten worden. Dit zorgt voor een langere blustijd en daarom moet de stichting Cultureel Centrum zorgen voor een goed ontruimingsplan. Bovendien moeten voldoende vrijwilligers een BHV-cursus (Bedrijfs Hulp Verlening) volgen, om bij te kunnen dragen aan een snelle ontruiming tijdens een brand of calamiteit. De stichting is al meerdere malen gewezen op deze noodzaak.