Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

17 november 2014

Buurtplatform gaat voorbij aan politici

JOEP DERKSEN
LISSE – ‘Hoe moeten we toch in hemelsnaam participeren met de inwoners? Hoe moeten we naar ze luisteren en hoe kunnen we ze laten meepraten?’ Het zijn grote dilemma’s waar het college van burgemeester en wethouders, samen met de gemeenteraadsleden, mee worstelen. Dinsdagavond 28 oktober vond daarom een speciale bijeenkomst plaats, waarin al die politici samen met enkele ambtenaren probeerden oplossingen te vinden voor dit probleem.
Tegelijkertijd vond een kilometer verderop, op het landgoed van Kasteel Keukenhof, een buurtplatform plaats. De mensen in het buitengebied mochten hier meepraten over zaken die zij van belang vinden. Hier was een luisterend oor door gemeenteambtenaar Monique van der Weijden (?) en dit buurtplatform is dus een uitstekend voorbeeld van burgerparticipatie. Ze heette tijdens het buurtplatform alle aanwezigen van harte welkom en verexcuseerde zich voor de afwezigheid van wethouder Ruigrok ‘die een andere afspraak had’.
Net als de voorgaande buurtplatforms die eerder dit jaar gehouden werden, stond ook deze bijeenkomst in het teken van duurzaamheid. Zo werd onder meer de stichting (in oprichting) Lisse Duurzaam gepresenteerd. Dit is een groepje van vijf mensen, die de komende jaren allerlei duurzaamheidsinitiatieven willen opzetten. Dan gaat het onder meer om het aanbrengen van zonnepanelen op daken, maar ook om het bewust maken van de mensen over duurzaamheid in eigen huis. Duurzaamheid kan namelijk leiden tot kostenbesparing; door het niet standby laten staan van je televisie of  laptop, bespaar je per jaar al gauw enkele tientjes.
Ook de inwoners van het buitengebied krijgen de mogelijkheid om een wijkproject op te zetten. Briefjes lagen klaar om voorstellen hiervoor in te dienen. Later wordt bekend gemaakt welk wijkproject  in het buitengebied wordt ondersteund met een gemeentelijke bijdrage van 1.000 euro. Helaas was er geen enkele politicus die weet had van alles wat er op deze bijeenkomst gezegd en besproken werd ; ze waren allemaal druk bezig op het gemeentehuis om het wiel opnieuw uit te vinden.
Wethouder Cees Ruigrok (Nieuw Lisse) legde uit, waarom deze beide bijeenkomsten precies op hetzelfde moment werden georganiseerd. ‘We werken op het gemeentehuis in werksessies allerlei trajecten uit. Dit is in beslotenheid, want dan kunnen mensen vrijuit praten. We gaan kijken hoe we daar participatie in gaan betrekken. Begin december komen we met een plan van aanpak over hoe we participatie in de toekomst vorm gaan geven.’ Ondertussen zit heel Lisse reikhalzend uit te kijken naar dat moment, want dan wordt duidelijk in hoeverre die ‘inspraak door burgers’ meer is dan alleen mooie woorden op papier.