Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

10 november 2014

Kerken zetten zich in voor gemeenschap

Activiteiten voor zingeving en verdieping
JOEP DERKSEN
WOUBRUGGE – Een mooi voorbeeld van een burgerinitiatief is de nieuwe activiteit van de gezamenlijke kerken. Zij hebben het Dorpsleerhuis opgezet en bieden een heel scala aan activiteiten aan, waar alle inwoners aan kunnen meedoen. De onderwerpen zijn heel divers, maar hebben wel één gemeenschappelijke deler; het gaat om bezinningsactiviteiten.
Leo Deurloo, ouderling kerkbestuur van de Hervormde Kerk en stimulator werkgroep Dorpsleerhuis licht toe, hoe dit idee is ontstaan. ‘In een dorpje als Woubrugge heb je niet zoveel activiteiten en wij zijn aan het nadenken over de tanende rolvan de kerk in de samenleving. Ik vind het triest, maar het is een gegeven. Maar een kleinere kerk hoeft niet onbelangrijker te zijn. Mensen hebben toch een link met de kerk, ondanks dat ze er niet meer naar toe gaan. Hun ouders zijn er getrouwd, of er wordt naar de kerkklok gekeken voor de tijd.’
Hij vervolgt: ‘Dat heeft ons aan het denken gezet; welke rol kunnen we spelen in de samenleving? In Woubrugge is er eigenlijk geen fatsoenlijk dorpshuis. Maar wel hebben het gebouw Immanuel, waar we veel meer kunnen laten zien wat we te bieden hebben. De onderwerpen moeten wel gaan over verdieping en zingeving. We willen daar een platform voor bieden en kijken of je gezamenlijk tot oplossingen kunt komen. We hebben een boekje uitgegeven en huis aan huis verspreid.’ Het Dorpsleerhuis was geboren, maar de verschillende activiteiten worden ook op andere locaties aangeboden.
Het komende jaar kunnen de inwoners van Woubrugge genieten van een breed scala aan lezingen en activiteiten. Of het nu gaat om opvoedvragen, gespreksdiners of een avondje bomen over de filosoof Spinoza. Maar ook controversiële onderwerpen worden niet geschuwd, zo blijkt uit het programmaboekje. Zaken als euthanasie en atheïsme komen ook aan bod. Deurloo: ‘We willen ons aanbod graag delen en zien het als gift aan de samenleving en het uitvoering geven aan onze roeping om een bepaalde maatschappelijke functie te vervullen. Dat doen we door het creëren van een platform waarbij kennis uitgewisseld wordt. We hebben als kerken te lang naar binnen gekeken naar ons eigen clubje. De deur moet gewoon open, zodat mensen kunnen kijken naar wat we doen.’
Deurloo heeft veel werk verricht aan het boekje en het was uiteindelijk nog een 'heidens' karwei. Maar hij is blij met het resultaat. ‘Dit boekje was al een hele geboorte! Een boekje maken doe ik ook niet elke dag. Ik was zelf blij verrast dat er toch nog zoveel gebeurt in het dorp en deze activiteiten zijn de moeite waard om te laten zien aan de mensen. Ik hoop dat dit gaat leiden tot andere zaken.