Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

03 december 2014

Braassemdreef officieel geopend

JOEP DERKSEN
ROELOFARENDSVEEN – Na vele jaren van besluitvorming, discussies over het geld en de uiteindelijke aanleg, was het donderdag 20 november dan eindelijk zo ver. De Braassemdreef werd officieel geopend door de overblijfkinderen van basisschool De Kiem en de voormalige groentenboer Van der Meer (92). Wethouder Yvonne Peters was blij: ‘Dit is een weg voor inwoners  én ondernemers, die toekomstbestendig is, zodat die er over vijftig jaar nog wel ligt.
De naam ‘Braassemdreef’ is bedacht door de heer De Jong; voor de beide brugen is nog geen naam bekend, maar voorafgaand aan de opening werd al een naamsuggestie gedaan: ‘De Braasssembrug’. Ad Berends, directeur van civiel adviesbureau Waterpas, gaf een toelichting over de aanleg van de Braassemdreef. ‘Hier is veengrond en we zijn vijf jaren bezig geweest met het aanleggen van dit stuk infra. Het was niet mogeiljk om alles in één keer er op te leggen. Er ligt hier zeven meter  veen; dat zakt en daar kun je geen weg op aanleggen.’ Ook de oude rotonde op de Alkemadelaan lag niet op de goede plek; die moest verplaatst worden.’
Over de brug: ‘Dat is de entree van het Braassemerland. De beide bruggen over het water hebben nog geen naam, maar recreatievaart blijft mogelijk. We gebruiken dicht asfaltbeton voor het wegdek, maar bij de Floraweg komt een stukje geluiddempend asfalt. Bij Noordeinde wordt de maximum snelheid 30 kiloeter per uur. Er is geen maximum belasting van het vrachtverkeer.’ Toch lijkt er een probleem te zijn met de inrichting van de weg: beide weghelften worden afgescheiden door een hoge drempel, zodat het verkeer niet kan inhalen. Direct naast de weg ligt zand. Wat gebeurt er, als een chauffeur per ongeluk in dat zand komt? Berends lacht deze suggestie weg: ‘Als je naast de weg komt, staat die vast en kan die chaffeur een kraanwagen bellen.’ Dan is het voor het achteropkomende verkeer wel te  hopen, dat zo’n vastgelopen vrachtwagen niet de rijbaan blokkeert, met een grote file tot gevolg.
Wel mooi wordt de gemetselde wand die rond mei 2015 bij de wegentree verschijnt. De gekleurde steentje zijn zó geplaatst, dat een afdruk van het landschap wordt uitgebeeld. De eerder geplaatste essen langs de Braassemdreef zijn inmiddels verwijderd en 51 nieuwe bomen zijn geplant. De kinderen van De Kiem openden de Braassemdreef met een hardloopwedstrijd over 50 meter. De twee winnaars mochten de laatste steen in de grond slaan. Hierna voltooiden wethouder Peters en groenteboer Van der Meer het openingsmoment met het onthullen van de naam Braassemdreef.