Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

16 december 2014

Column

Sushi
Er heerst lichte paniek onder de bestuurders van onze gemeente, waarde columnlezer. Doordat enkele inwoners bezwaar hebben gemaakt tegen de realisatie van het bedrijventerrein Drechthoek II dreigt het Leimuidense bedrijf Sushi Ran haar activiteiten te verplaatsen naar een locatie buiten Kaag en Braassem. En dat kan ten koste gaan van zo’n 200 banen voor laaggeschoolde arbeid.
Nou worden wel vaker bezwaren gemaakt tegen bestemmingsplannen en doorgaans worden die bezwaren ‘ontvankelijk doch ongegrond’ verklaard. Waarna het bestuur verder kan gaan met de opgestelde plannen. Maar heel af en toe procederen inwoners door  en dan laten het twistpunt over een bestemmingsplan voorkomen bij de Raad van State. Dat gebeurde dus ook bij het collegebesluit over Drechthoek II. Vorige week deed de Raad van State uitspraak over dat bestemmingsplan en wat bleek?: volgens de Raad van State heeft de gemeente ‘het plan op een aantal punten onvoldoende onderbouwd om het door te laten gaan’.
Dit kan serieuze gevolgen hebben voor de toekomst van het groeiende bedrijf Sushi Ran. Deze belangrijke werkgever zit al jaren in een te klein jasje en heeft al aangegeven dat een nieuw onderkomen gezocht wordt.  Bij voorkeur in Drechthoek II of elders in Kaag en Braassem, maar als dat niet lukt, dan zijn er nog voldoende bedrijventerreinen elders in of buiten deze regio, waar een winstgevende onderneming als Sushi Ran van harte welkom is.
Is dat nu de schuld van de bezwaarmakers? Immers, als zij niets hadden gezegd, zou het bestemmingsplan nu al gelden en had Sushi Ran binnenkort kunnen verhuizen. Het antwoord hierop is ‘Nee’. De bezwaarmakers hebben gebruik gemaakt van hun rechten om onterechte bestuurlijke besluitvorming aan te kaarten. Zij zijn hier door de Raad van State mee in het gelijk gesteld. De hoofdverantwoordelijken voor de problemen waar de gemeente nu mee zit is de gemeente zelf. Blijkbaar hebben de verschillende afdelingen van de gemeente de motivaties om een nieuw bedrijventerrein Drechthoek II te realiseren, niet voldoende onderbouwd. Ook het college van burgemeester en wethouders, dat haar akkoord heeft gegeven aan het ambtelijk voorstel, kan haar handen niet wassen in onschuld. De verantwoordelijk wethouder heeft niet onderkend, dat de motiveringen voor de bestemmingsplanwijziging onvoldoende waren. Nu duurt het minimaal zes maanden voordat een nieuwe bestemmingsplanprocedure is afgerond. Wie wijst naar de bezwaarmakers als veroorzaker voor het mogelijk verdwijnen van Sushi Ran moet beseffen dat dan drie vingers naar jezelf wijzen.
Joep Derksen