Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

16 december 2014

Inwoners pakken dorpshart aan

JOEP DERKSEN
LEIMUIDEN – Het was maandagavond 8 december niets meer en niets minder dan een politiek historische dag. Na jaren van bakkeleien en ‘professionals’ die plannen maakten voor het Dorpshart Leimuiden, waar niets van terecht kwam, ging tijdens de gemeenteraadsvergadering de kogel door de kerk.
Twee maanden geleden leek de situatie nog uitzichtloos: projectontwikkelaar Leyten lukte het niet om haar plannen te verwezenlijken en nieuwe ideeën bleken ook niet realiseerbaar. Vorige maand kwam Woondiensten Aarwoude als een duveltje uit een doosje met het voorstel om veertig levensloopbestendige woningen aan de noordkant van het dorpshart. De gemeenteraad leek hier op maandagavond mee in te gaan stemmen, maar vorige week donderdag kwam de Werkgroep Masterplan Dorpshart Leimuiden met een compleet nieuw voorstel naar het college van burgemeester en wethouders.
In het dorpshart komen volgens dit plan veertien gezinswoningen, zeventien duurdere appartementen, 26 levensloopbestendige appartmenten en twaalf startersappartementen (169.000 euro vrij op naam). Maar het mooiste onderdeel is wellicht de idee om een passantenhaven voor sloepen te realiseren in het centrum. Met dertig insteekplaatsen; voornamelijk voor de mensen die naast de haven komen te wonen, maar ook voor enkele bezoekers. Dat kan redelijk goedkoop, omdat de gemeente toch al de daar liggende vervuilde grond moet afgraven. Café René verhuist in dit plan naar de oude boerderij en ook komt er een medisch centrum voor een dokter en twee fysiotherapiepraktijken.
Architect Joris Hekkenberg lichtte toe, waarom ondernemers en inwoners de handen ineen hebben gestoken om dit bouwplan op te zetten. ‘De aanleiding was de jarenlange wens van de inwoners van Leimuiden om te beschikken over een bruisend en dynamisch dorpscentrum, na het mislukken van eerdere pogingen.’ Dit is een integraal plan voor het hele dorpshart en heeft en gevarieerd woningbouwprogramma én het versterkt het imago van Leimuiden als watersport- en waterrecreatiegemeente.’ Het wordt geen Monaco aan de Kaag, maar toch in ieder geval wel een Gierhoorn aan de Ringvaart, zo vond de politiek.
De initiatiefnemers hebben al positieve reacties gekregen van het Waterschap voor de realisatie van de passantenhaven. Ook zijn er vijf mogelijk geïnteresseerde projectontwikkelaars, die bereid zijn om te investeren in dit plan – en zo financieel risico te lopen. VolkerWessel zou het meest geïnteresseerd zijn, zo wordt in de wandelgangen gesteld. Het unieke van dit plan is, dat als er één of meerdere ondernemers toch nog zouden besluiten niet mee te doen, dat dan de rest van het plan toch door kan gaan. Het geheel moet al in 2017 voltooid kunnen zijn.
De politieke partijen waren er binnen tien minuten uit: onwerkelijk snel voor dit soort projectplannen. De fractievoorzitters namen het woord. Brambach (PRO) stelde: ‘Dit is een ongelooflijk goed voorstel’. Van der Kaaden (CDA): ‘Dit is een intiaitief op XXL formaat; eigen inwoners die hun eigen kern willen inrichten. Anders denken, anders doen in optima forma.’ Van der Wereld (SVKB) dankte Woondiensten Aarwoude voor hun initiatief, maar daar gaat de gemeenteraad niet mee verder. Van Emmerik (VVD) sprak over een ‘unieke kans’ en raadslid Loos (D66) liet weten de werkgroep de kans te geven hun plannen te ontwikkelen.