Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

16 december 2014

Tweeling bundelt krachten voor tienerweeshuis

JOEP DERKSEN
ROELOFARENDSVEEN – Wanneer een weeskind in China 14 jaar wordt, krijgt hij als ‘cadeau’ de deur gewezen van het weeshuis. Het kind wordt geacht om voor zijn of haar eigen inkomen te zorgen en onderdak te regelen. Het eindresultaat laat zich raden; voor miljoenen tieners wacht een leven van armoede, prostitutie en – vaak – zelfmoord. De tweeling Sisi en Wanwan (15) werd twaalf jaar geleden geadopteerd en ze wonen nu in Kaag en Braassem. Maar het lot van de andere weeskinderen trekken ze zich enorm aan. Daarom zijn ze begonnen met een actie om een weeshuis op te zetten, waar kinderen vanaf 14 jaar terecht kunnen.
Wanwan en Sisi vertellen over het dilemma, waar Chinese weeskinderen mee worstelen: ‘Als je in China een weeskind bent, betekent dat voor andere mensen dat je het ‘ongeluk’ symboliseert. Daardoor kunnen weeskinderen veel minder snel werk vinden of aan onderdak komen.’ De tweeling heeft geluk gehad; zij werden op driejarige leeftijd geadopteerd en meegenomen naar Nederland. Ze leerden allebei harp spelen en zetten nu hun muzikale talent in om geld in te zamelen.
Sisi: ‘Wij houden een actie; “Doe net als wij, maak een ander kind blij”. We wilen geld inzamelen zodat weeskinderen vanaf 14 jaar een opvangthuis hebben, zodat ze daar kunnen eten, drinken, overnachten en leren.’ Het liefst hadden Wanwan en Sisi gezien, dat andere kinderen zich direct zouden aansluiten bij deze actie, maar zo ver is het (nog) niet gekomen. Wel krijgt de tweeling veel steun van ‘oudere mensen’ (volwassenen, JD) en in korte tijd hebben ze al bijna 1.000 euro ingezameld.
Wanwan: ‘Door het geven van concerten en het maken van ansichtkaarten proberen we zoveel mogelijk kinderen te helpen. Ons eerste harpconcert was bij tuincentrum De Mooij, maar we hebben ook opgetreden in de kerk in Hoogmade, Huize Jacobus en in de Chinese Tempel in Amsterdam.’ Beide meisjes hebben een hoorbeperking en dat maakt het feit dat ze feilloos harp kunnen spelen nóg bijzonderder. Sisi legt uit, hoe dat kan: ‘Je kunt je helemaal verdiepen in het harp spelen. Het maakt je rustig en ontspannen en ik hoor de muziek door de trillingen die de snaren maken.’
Nog altijd heeft de tweeling de hoop, dat veel kinderen zich bij hun initiatief aansluiten. En dat zou zo maar kunnen, want hun actie wordt op 21 december om 11:30 uur uitgezonden op NPO3. En ook hun school, het Bonaventura College, onderkent hoe mooi het initiatief van Wanwan en Sisi is. Alle kinderen gaan voor de kersttijd een actie verzinnen om geld in te zamelen en dat geld wordt gedoneerd om de grote droom van de tweeling te realiseren: een weeshuis voor Chinese kinderen van 14 jaar en ouder. En de tweeling zet  door: ‘We willen er niet mee stoppen. We geven nu aan een bestaand opvangtehuis, zodat zij alvast wat kinderen kunnen helpen. We worden er blij van als we weten, dat we andere kinderen helpen, zodat ook zij een goed thuis kunnen hebben.’
Giften kunnen worden gestort op bankrekening NL94 RBRB 8808 7760 18, ten name van Sisi en Wanda. De tweeling is ook te boeken voor huiskamerconcerten via mensjesrechten@hotmail.com.