Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

08 december 2014

FC Lisse grote winnaar in accommodatiedans

JOEP DERKSEN
LISSE – De gymzaal van de St. Josephschool aan de Heereweg moet worden gesloopt en hoeft niet meer terug te komen. Maar er komt wel een volledig nieuwe sporthal Ter Specke en FC Lisse wordt verwend met nieuwe kleedkamers, een fonkelnieuwe kantine en overige ‘multifunctionele ruimten’. Slecht nieuws voor atletiekvereniging de Spartaan en honk- en softbalvereniging The Flags: zij krijgen geen aparte indoorvoorzieningen. Het college van burgemeester en wethouders maakte dinsdag 25 november het voorstel bekend waarover de gemeenteraad een besluit moet nemen.
Wethouder Cees Ruigrok (Nieuw Lisse) laat  weten, waarom het college tot dit besluit is gekomen. ‘Dit is naar aanleiding van de bezuinigingsopgave en het onderzoek naar de accommodaties. Een aantal scenario’s hebben we uitgewerkt. We leggen dit opiniërend aan de raad voor.’ Wethouder Evert Jan Nieuwenhuis (SGP/ChristenUnie) vult aan: ‘We hebben met elkaar geconstateerd dat de ene variant wat meer de voorkeur heeft dan de ander. Het gaat om de volledige nieuwbouw van de sporthal Ter Specke en de sloop van de gymzaal. Op basis van de uitgangspunten ‘multifunctioneel gebruik, het afstoten van het aantal m2 aan accommodaties en de financiële compenent’ is dit scenario het meest voor de hand liggen. Maar er liggen ook politieke keuzes en wensen en daarom leggen we het opiniërend aan de raad voor.’ De uiteindelijke besluitvorming vindt in februari plaats.
De Sophia Stichting, waaronder de Josephschool valt, is helemaal niet blij met het voornemen om de gymzaal niet te laten terugkeren. Het bestuur is van mening dat het afwisselen van inspanning en ontspanning alleen kan gebeuren als die voorzieningen op korte loopafstand zijn van het schoolgebouw zelf. ‘De voorzieningen zouden daar niet leidend in moeten zijn’, zo stelt echter een ambtelijk advies. Daar komt bij, dat het opnieuw bouwen van de gymzaal zorgt voor extra concurrentie voor sporthal Ter Specke. Immers, dan kunnen verenigingen die sportfaciliteiten nodig hebben ook kiezen om ’s avonds gebruik te maken van de gymzaal in plaats van de Ter Speckehal.
De gemeente denkt, dat de sloopkosten en het kopen van de opstallen van FC Lisse 2,8 miljoen euro gaan kosten. Dat is 1,3 miljoen euro meer dan waar oorspronkelijjk was van uitgegaan. Maar dat geld kan worden terugverdiend; onder meer via een huur die alle kosten moet dekken. Overigens is nog niet bekend of, en hoeveel, asbest er in de sporthal en opstallen van FC Lisse is. Op de plek waar nu de gymzaal van de Josephschool staat, kan iets nieuws verschijnen. Met de verkoop van de grond aan een projectontwikkelaar wil de gemeente geld verdienen.