Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

03 december 2014

Meerlanden is duur

LISSE – De aansturing van De Meerlanden door de gemeente kan beter. Deze conclusie trekken Herman Uffen en Twan van Helden van BMC Advies. In opdracht van de Rekenkamercommissie bekeken zij de wijze waarop Lisse het afvalbeleid voert.
Zo moet volgenns de onderzoekers veel duidelijker worden, waar het gaat om ‘prikkels tot en financiële effecten van verhoging van afvalscheiding. U weet als raadsleden nu waarschijnlijk nauwelijks hoe het werkt. Streef naar kostendekkende tarieven en lage kosten.’ Fractievoorzitter Rob Veldhoven (Nieuw Lisse) wilde weten waarom het ophalen van het afval in deze gemeente niet kostendekkend is en waarom Lisse niet de goedkoopste is.
Van Helden reageerde: ‘De hoeveelheid scheidingspercentage van het afval bepaalt de kosten. Hoe meer je scheidt, hoe meer het de kosten kan drukken. Lisse doet het minder goed qua scheiding; dat scheelt. De Meerlanden is ook niet een van de goedkoopste afvalverwijderaars. Ook betaalt Lisse relatief veel aan de afvalverwerkingskosten. In 2016 zal de prijs dalen en dan zal de afvalstoffenheffing zo met drie tientjes dalen.’
Wethouder Evert Jan Nieuwenhuis bevestigde dat de verwerkingskosten over ruim een jaar omlaag gaan. Lisse  wil de aanbesteding van het VAB samen met Hillegom oppakken. Maar de buurgemeente ziet het niet zitten om bijvoorbeeld alleen maar één afvalmilieustraat in de Lissese Vennestraat te hebben. Nieuwenhuis: ‘Hillegom wilde niet meerennen met ons. Die samenwerking is afgevallen.’