Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

16 december 2014

VVD gaat feller oppositie voeren

JOEP DERKSEN
LISSE – De VVD baalt er van, dat de coalitie niet samenwerkt met de oppositiepartijen. Fractievoorzitter Wim Slootbeek zat het zo hoog, dat hij een email stuurde naar de overige fractievoorzitters met als titel ‘Ze dronken een glas...’. Dit stuk werd behandeld tijdens de vergadering van het raadspresidium op maandag 1 december.
Slootbeek wees de politici er op dat de bestuursovereenkomst van de coalitiepartijen zelf melding maakt van ‘intensieve samenwerking tussen oppositiepartijen en coalitiepartijen’en dat ‘ieder voorstel op zijn merites wordt beoordeeld’. De VVD merkt hier niets van, zo liet Slootbeek weten. Zijn partij diende twee voorstellen in tijdens de begrotingsbehandeling: ‘Evaluatie winkelopenstelling op zondag’ en ‘burgerparticipatie’, maar de coalitiepartijen steunden geen van deze voorstellen. ‘De deur werd dicht geslingerd’, aldus de VVD-fractievoorzitter.
Slootbeek: ‘Hoe serieus nemen de coalitiepartijen de hierboven vermelde afspraken in de bestuurs-overeenkomst? Is het nog wennen en moet de juiste koers nog gevonden worden? Of gaan we toch gewoon op de oude voet coalitie/oppositie verder, onder het mom van ‘Ze dronken een glas, deden een plas en lieten de zaak zoals die was’. Laat de coalitie de geformuleerde uitgangspunten alweer los? Dat is prima, maar spreek dat dan ook uit, waarna iedereen weet waar men aan toe is. Vooralsnog hoeft u van de VVD-fractie geen toenaderingen meer te verwachten.’
Hij kreeg weinig steun van de fractievoorzitters van de coalitiepartijen. Jeanet van der Laan (D66) stelde: ‘De VVD heeft niets te maken met politieke keuzes die D66 maakt’ en Kees van der Zwet (CDA) concludeerde simpelweg: ‘Het bestuursakkoord is een politiek feit.’ Rob Veldhoven (Nieuw Lisse) liet weten dat het politieke signaal duidelijk is, maar Guus Mesman weersprak de mening van de VVD. ‘Ik herken me echt niet in deze opmerkingen. Er zijn voorbeelden van samenwerking tussen coalitie en oppositie.’