Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

03 december 2014

Wethouder tempert verwachtingen ondernemers

JOEP DERKSEN
KAAG EN BRAASSEM – Als het aan de ondernemersverenigingen OVA en OVKB Oost ligt, moet er meer aandacht komen voor bedrijventerreinen, detailhandel, land- en tuinbouw en Infrastructuur. Maar ook moet er meer ondernomen worden op het vlak van toerisme en recreatie. Dinsdag 18 november werd het door deze ondernemersverenigingen opgestelde ‘Beleidsplan 2014 – 2020’ bekend gemaakt.
Zo willen de ondernemers dat bedrijventerrein Drechthoek wordt uitgebreid naar tien hectare, waarbij ook een Bedrijven Investeringszone (BIZ) moet worden opgezet. Hierdoor moeten alle ondernemingen op de Drechthoek daar meebetalen aan zaken als veiligheid en aantrekkelijkheid. De gemeente moet zorgen voor voldoende vrachtwagenparkeerplaatsen.
De detailhandel in de gemeente moet zich concentreren rondom het centrum van Roelofarendsveen, zo vinden de ondernemers. Het huidige winkelbestand in de Meerkreuk (Oude Wetering) moet blijven bestaan, maar detailhandelbedrijven zouden zich niet mogen vestigen op de bedrijventerreinen.
Veehouders en akkerboeren zouden meer activiteiten op moeten kunnen zetten, zoals boerencampings, boerengolf of verkoop aan huis van hun producten. De ondernemers pleiten voor de herioprichting van de Agrarische Commissie. (Glas)tuinders moeten niet belemmerd worden in hun bedrijfsontwikkeling langs de Geestweg, Floraweg en Hazenpad, zo vinden de ondernemers.
Voor het verbeteren van de toerisme, moeten de Langeraarse Plassen ontsloten worden en passantenplaatsen aangelegd worden bij Koudenhoorn en in Hoogmade, Leimuiden, Woubrugge en Roelofarendsveen. Voor de plezierbootjes moet de Stingsloot opengesteld worden en iedere zondag moeten de bruggen open gaan boven de Rijpweteringse vaart. Dat is fijn voor de botenbezitters, maar de ondernemers lijken hier niet stil te staan bij de wachtende automobilisten die op hun vrije zondag ook wel iets anders willen doen dan voor een brug stil staan.
De ondernemers willen via het Economisch Overleg Platform in gesprek blijven met de gemeente. Het is opmerkelijk, dat tegen de belastingbetalende inwoners wordt gezegd dat zij eens in de vier jaar het recht hebben om te stemmen en vervolgens de besluitvorming over moeten laten aan de politiek. Terwijl tegelijkertijd de ondernemers flinke invloed kunnen uitoefenen op diezelfde politici.
De voorzitters van de ondernemersverenigingen Hans Straathof (OVA) en Ad Goedhart (OVKB Oost) boden het document aan wethouder Floris Schoonderwoerd (PRO) aan. Hij deed geen toezeggingen aan de ondernemers. In het EOP werd gezegd dat ik als wethouder kon tekenen bij het kruisje. Dat gaan we niet nu doen. Ik ga niet alle wegen in de tuinbouwgebieden verbreden met de realiteit van de gemeentebegroting. Dat kan ik niet toezeggen. Ik wil eerst een stapje terug zetten. We moeten gaan uitzoeken wat de kansrijke sectoren zijn en waar de groeimogelijkheden in zitten. Na dat stapje  terug kunnen we met veel grotere stappen naar voren.’