Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

05 februari 2015

De Gewoonste Zaak voldoet aan geluidnormen

JOEP DERKSEN
LISSE – De leden van de Bezwaar- en adviescommissie bogen zich donderdag 29 januari over een bezwaar vanwege geluidsoverlast. Voor een evenement dat op 22 augustus 2014 plaats vond. De bezwaarmaakster Wening stond lijnrecht tegenover het echtpaar Teun en Jacqueline Oosthoek van De Gewoonste Zaak.
Geluidsmetingen toonden die avond aan, dat de muziek niet te hard stond, maar de bezwaarmaakster trok deze conclusie in twijfel. ‘Ik hoorde niet eens muziek, alleen maar boem, boem, boem!’ Daar was een verklaring voor, aldus een ambtenaar van de Omgevingsdienst West-Holland, die zorgt voor de controle op evenementenlawaai: ‘Als je verder weg woont van het evenement, hoor je niet de muziek zelf, alleen de zwaardere tonen.’
De Gewoonste Zaak heeft zich gehouden aan de geluidsnormen van 85 decibel. Dat geluid wordt gemeten bij de dichtstbijzijnde woning; voor alles wat verder weg ligt, wordt het geluidvolume minder. De bezwaarmaakster woont volgens het echtpaar Oosthoek op 300 meter afstand van het evenement. Teun Oosthoek stelde: ‘Ze maken het voor ons onmogelijk om een bedrijf te voeren’ en zijn vrouw vervolgde: ‘Van niemand in de directe omgeving hebben we enige klacht ontvangen. De Omgevingsdienst heeft bepaald dat er geen sprake was van een overschrijding van de geluidnormen.  Er is een verschil tussen de gemeten overlast en de ervaren overlast. We spannen ons in om aan alle regels te voldoen en toezichthouders hebben geconstateerd dat er geen overtredingen zijn. Het geluid behoort tot de normale overlast in het centrum.’
De commissieleden buigen zich de komende weken over de vraag of het redelijk is om een maximale geluidsnorm van 85 decibel te hanteren, of dat dit volume omlaag moet.