Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

05 februari 2015

Raad denkt na over toekomst kunstwerk Ab Steenvoorden

Kunst in stukken
JOEP DERKSEN
NOORDWIJK – Het eerder genomen besluit om het kunstwerk van Ab Steenvoorden naar de sloop te laten gaan, wordt toch nog heroverwogen door de gemeenteraad. De politici kwamen woensdag 28 januari tot dit besluit na een hartstochtelijk pleidooi door acteur Paul van Gorcum.
Zo stelde deze inspreker ondermeer: ‘Door dit kunstwerk te vernietigen, haal je de ziel uit dit dorp. Een kunstwerk is het gevoel, zweet en tranen van de kunstenaar, gegoten in een vorm voor de bewonderaar. Het kunstwerk gaf Noordwijk een gezicht, een karakter; iets om van te houden en over na te denken.’ In totaal is 20.000 euro nodig om het kunstwerk in volle glorie te herstellen. Van Gorcum: ‘ Ik begrijp niet waarom de gemeenteraad niet bijspringt in de kosten. Behoud dit kunstwerk op de plaats waar het hoort; in het hart en de ziel van Noordwijk.’ Deze woorden raakten een gevoelige snaar bij de politici en ze willen nog één keer praten over de toekomst van het kunstwerk.’
Vanaf de tribune luisterde Helmus Wildeman toe; hij had zich vorig jaar samen met anderen intens ingespannen om voldoende geld in te zamelen voor het behoud van het kunstwerk. Dat is niet gelukt, maar nu al is zeker dat het kunstwerk op zekere wijze toch nog behouden kan worden. Als er toch niet voldoende geld beschikbaar blijkt te zijn, dan worden de huidige zestien delen van het kunstwerk weggegeven, danwel verloot onder de mensen die er belangstelling voor hebben.
Wildeman is sceptisch over de laatste reddingspoging, die vorige week gedaan werd. ‘De mensen die nou moord en brand schreeuwen dat het kunstwerk moet blijven, hebben geen vinger uitgestoken op het moment dat ze het konden doen.De mensen die niets gegeven hebben, schreeuwen nu moord en brand. Maar zolang er geen cent komt, zijn het krokodillentranen die gespild worden. Het bleek, dat het kunstwerk weinig draagvlak had bij de inwoners. Het is niet terecht om nu de gemeente Noordwijk en de Noordwijkse Woningstichting als de gebeten hond aan te wijzen.
Over de weggeefactie van het kunstwerk in stukken: ‘Er wordt nu nog niets vernietigd. Maar we gaan mensen uitnodigen om een brok op een bepaald moment af te halen. Deze kunstonderdelen kunnen best een soort relikwie worden. Als Stichting ter Behoud Kunstwerk Ab Steenvoorden houden we dan bij waar de brokken naar toe gaan en documenteren we het. Dan is over tweehonderd jaar nog na te gaan, waar alles ligt.’ Het kunstwerk zal dus nooit vernietigd worden. Wildeman: ‘Het kunstwerk ligt op de afgrond. Maar het behouden van de 16 stukken is ook een vorm van gered zijn.’