Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

19 maart 2015

Blij met overleg

JOEP DERKSEN
LEIMUIDEN – Geen rondvliegende stoelen, maar beschaafde gesprekken tijdens de bewonersavond over de woonboten op dinsdag 10 maart. Wethouder Henk Hoek had wel eens lastigere avonden meegemaakt.
Aan het begin van de avond werd het doel van de avond al direct duidelijk gemaakt: ‘Bezien welke mogelijkheden en knelpunten er zijn omtrent een heffing van ligplaatsgeld.’ De precarioheffing, een belasting die een gemeente mag heffen voor het gebruik van gemeentegrond, vindt de gemeente namelijk niet het juiste middel. De bewoners vonden de heffing veel te fors en tekenden daarop bezwaar aan. En die bezwaren zijn gegrond verklaard. Daarom kwam de gemeente met een ander voorstel: een huurovereenkomst voor de ligplaats.
Tijdens de avond bleek, dat de bewoners dit voorstel waarderen, maar ze wilden wel graag weten welke huurbedragen de gemeente in rekening gaat brengen. Dit moet echter nog worden bepaald en dan moet rekening gehouden worden met een door de gemeenteraad aangenomen motie, waarin staat dat de liggeldprijzen marktconform moeten zijn. Dat wordt dan ook het uitgangspunt om de huurprijzen vast te stellen.
De woonbootbewoners stelden voor, dat zij hun ligplaats kopen, mits de prijs daarvan redelijk is. Een van hen is Arnold Heuzen en hij laat op persoonlijke titel weten, dat de avond goed verlopen is. Hij had het gevoel dat de wethouder daadwerkelijk luisterde en naar oplossingen zocht. Toezeggingen zijn niet gedaan, maar hij kijkt uit naar het voorstel waar het college mee terug komt. Vooralsnog gaat Heuzen er van uit, dat de woonbootbewoners niet worden achtergesteld ten opzichte van andere groepen. ‘Als huurders een verhoging van 3% per jaar krijgen, kun je het niet maken om woonbootbewoners verhogingen van tussen 50% en 150% op te leggen.’