Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

12 maart 2015

‘Je bent een loser als je onder de 18 aan het drinken bent’

NOORDWIJK – De gemeente, politie, jongerenraad, ondernemers en verenigingen werken samen om te voorkomen dat kinderen onder de 18 jaar in aanraking komen met alcohol. Hiervoor hebben ze op donderdag 5 maart een convenant ondertekend.
Het convenant is mede tot stand gekomen door de enthousiast inzet van gemeenteraadslid Daniëlle Brink (Puur Noordwijk). Burgemeester Jan Rijpstra nam als eerste het woord: ‘Het is een heuglijk moment dat we  hier met elkaar aan tafel zitten. Vooral omdat er iets voor ligt, waaruit blijkt dat hier in onze gemeente ook samen ergens de schouders onder  kunnen zetten en iets willen bereiken. We spreken uit dat onze jongeren in onze gemeente onder de 18 jaar geen alcohol drinken. Dat sluit aan bij de landelijke ontwikkelignen. Het is ook een beetje een breuk met het verleden. Vroeger mocht je op je 14de mee naar de Grent en leerde je je eerste biertje drinken. Maar onze samenleving is veranderd. De verantwoordelijkheid ligt bij de exploitant, maar ook bij de ouders. Ook zij moeten in gesprek gaan met hun opgroeiende kinderen en bespreeekbaar maken waarom alcohol drinken niet hoort. Mijn toekomstdroom is dat elke ondernemer, vereniging, stichting en kantine dit convenant ondertekent.’
Stephan Stokkermans, voorzitter Koninklijke Horeca Nederland, afdeling Noordwijk zag dit convenant als een uitgelezen mogelijkheid om zaken aan te pakken, die de horeca al jaren een doorn in het oog zijn: ‘We willen actief meewerken om niet te schenken aan kinderen onder 18 jaar. Dit convenant is het startpunt. Het zijn juist de paracommerciële activiteiten en het gebrek aan controle hierop, die de voedingsbodem kunnen zijn voor alcoholmisbruik. Het beteugelen van paracommerciele activiteiten is een mooie eerste stap.’ Stokkermans kondigde aan dat horeca-ondernemers voortaan ook alcoholvrije cocktails gaan schenken.
Na een feestelijke toast met alcoholvrije cocktails liet de burgemeester nog weten: ‘We proberen dit convenatnt zo breed mogelijk te trekken. Er komen geen santies als je dit convenant niet ondertekent, maar als je er niet bij hoort ben je een echte loser.’ Stokkermans beaamde: ‘Je bent ook een loser als je onder de 18 aan het drinken bent.’ De jongerenraad organiseert later dit jaar een alcoholvrij feest op De Grent om aandacht te schenken aan het feit dat jongeren onder de 18 jaar geen alcohol moeten drinken.