Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

12 maart 2015

Noodkreet zwemverenigingen

JOEP DERKSEN
LISSE – De bestuursleden van zwemvereniging ‘De Watervrienden’ Lisse, De Guppen en ZCL trekken keihard aan de bel. Zij geven hun clubhuizen op, zodat het nieuwe zwembad gebouwd kon worden. Hiervoor waren afspraken gemaakt tussen de gemeente en de drie verenigingen, waarbij werd afgesproken dat hun voorzieningen niet achteruit zouden gaan en dat de historische zwemstarttijden en tradities in ere gehouden zouden worden. Maar nu het zwembad bijna is opgeleverd, lijkt het dat gemeente Lisse en/of beheerder SportFondsen Lisse (SFL) heel andere plannen heeft. En dat valt niet goed.
Zo krijgen de verenigingen voor de door hen ingeleverde 410 m2 aan clubruimte, maar 100 m2 terug aan eigen ruimte in het nieuwe zwembad De Waterkanten. Een eerder geplande vergaderruimte voor deze verenigingen wordt toch niet aan hen toegekend. Daarnaast is de eigen verenigingsruimte niet vrij toegankelijk tijdens het leszwemmen, zwemwedstrijden en diplomazwemmen. De ouders mogen dus niet van bovenaf achter het raam naar hun kroost kijken. Ook is het ten strengste verboden, dat de ouders consumpties mogen aanschaffen van de verenigingen. Alleen de kinderen mogen een limonadetje kopen.
Al 46 jaar start het leszwemmen om 18:30 uur, maar SFL wil deze starttijden een kwartier opschuiven naar 18:45 uur. Dat is onacceptabel, zo vinden de drie verenigingen. Paul Scheps, voorzitter van De Watervrienden, laat weten: ‘Anderhalf jaar geleden is met de gemeente het overleg gestart over het gebruik van de ruimte. In eerste instantie was er geen sprake van, dat de verenigingsruimte niet open mocht zijn als er leszwemmen was. Recentelijk staat het echter wel zo op papier en de verenigingen vechten dit aan. Het gaat fout nu de gemeente de verantwoordelijkheid op basis van dit papier uit handen geeft en dat SFL strikt op de naleving van dit aangevochten document toeziet.’
Winia Kranenburg, die zich bekommert om de leszwemmers, vult aan: ‘Verleden jaar juni werd ons tijdens een gebruikersoverleg met Sportfondsen gezegd, dat we in het nieuwe bad om 18:45 uur moesten beginnen. Maar we zwemmen al 46 jaar vanaf half zeven. We hebben kinderen van vier en vijf jaar; de ouders haken af als de kinderen later moeten beginnen met het leszwemmen.’ Gerard Bakker, voorzitter Zwemclub Lisse, beaamt dit: ‘De ZCL heeft honderd leden en als teveel mensen ophouden, dan houdt het ook op voor de ZCL. Terwijl wij ons juist ook bekommeren om kinderen met een motorische beperking.
Meerdere malen hebben de verenigingen laten weten, dat ze een andere begintijd voor het leszwemmen niet acceptabel vinden, maar SFL blijft bij de door hen gewenste starttijd. Toegeven aan de wensen van de vereniging zou de SFL volgens zeggen 22.000 euro aan gederfde inkomsten schelen. Kranenburg reageert hierop: ‘Wij betalen ruim 185 euro per uur; daar kan SFL niet tegenop, waar het gaat om de inkomsten voor hun privézwemmen.’
Scheps concludeert: ‘We begonnen de verhuizing in 2006 met de gedachte ‘alles blijft hetzelfde’, maar tijdens dat proces worden de spelregels verandert. We bieden al 46 jaar stabiliteit aan de zwemgemeenschap, maar we worden gedwongen om te veranderen en dat zorgt voor een hoop stress  in de tent.’ De verenigingen hopen, dat de politiek nog een positieve rol kan spelen in dit conflict, nog vóór de officiële opening van zwembad De Waterkanten die op vrijdag 20 maart plaatsvindt. De zwemverenigingen zijn een petitie gestart (http://petities.nl/petitie/gemeente-lisse-en-sportfondsen-lisse-hou-zwemmen-in-lisse-leuk) en hebben inmiddels al 250 steunbetuigingen ontvangen.