Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

26 mei 2015

Beschaafd protest bij inloopbijeenkomst windmolens

NOORDWIJKERHOUT – Vijfhonderd betogers verwachtte wethouder Hans Bakker dinsdag 19 mei tijdens de betoging tegen de windmolens op 18 kilometer van de Noordwijkse kust. Die protestdemonstratie vond plaats tijdens een inloopbijeenkomst over de windmolens in NH Hotel Leeuwenhorst. Het werden er net iets meer dan vijftig, die hun protest heel beschaafd duidelijk maakten. Maar het is de vraag of Den Haag het in Noordwijk(erhout) heeft horen donderen.
Het Ministerie van Infrastructuur en Milieu had samen met de ministeries van Economische Zaken en Defensie drie inloopbijeenkomsten georganiseerd; in Egmond, Scheveningen en deze avond dus in Noordwijkerhout. Doel van deze avond was om de mensen te informeren over de procedure waardoor de windmolens aan de Noord- en Zuid-Hollandse kusten worden geplaatst. Ook konden de aanwezigen zienswijzes indienen, waarna ambtenaren van het ministerie kijken of de plannen alsnog aangepast worden. Zo wordt naar aanleiding van opmerkingen ook het economisch effect van de komst van de windmolens opgenomen in een nog te houden MER-onderzoek, zo laat een woordvoerder weten.
De windmolens komen niet dichter dan tien nautische mijlen (circa 18 kilometer) bij de kust, zo werd gesteld. De windmolens zelf worden 150 tot 200 meter hoog boven de zeespiegel, maar volgens Rick Olde Loohuis van Rom3D, het bedrijf dat een filmpje heeft gemaakt over de situatie langs de kust op het moment dat de windmolens er staan, valt het uitzicht mee. ‘De aarde heeft een bolling en over een afstand van 20 kilometer zakt de aarde 50 meter naar beneden. Alleen ’s ochtends vroeg bij helder weer zie je de windmolens heel goed. De helft van de tijd zijn ze  niet zichtbaar en meer dan een kwart van de tijd zijn alleen de eerste drie rijen zichtbaar. Als het maar enigszins een beetje heiig is, is het zicht dusdanig  beperkt, dat de windmolens niet te zien zijn.’
Veel van de mensen die toekeken, geloofden niets van het verhaal. Er werd zelfs gesteld, dat het oorspronkelijke filmpje is aangepast, zodat het eindresultaat er minder dramatisch uit ziet. Ondertussen loopt een groepje Duitse toeristen langs. Komen zij niet meer naar het Noordwijkse strand als daar windmolens te zien zijn? ‘Natuurlijk wel; er staan ook windmolens aan onze stranden!’ zo luidde het antwoord.
Wethouder Hans Bakker is een van de bezoekers. Hij reageert op deze uitspraak: ‘Dit ondergraaft het standpunt van de gemeente niet. Die windmolens worden een hekwerk voor de kust. We zijn niet tegen windenergie, maar hebben een goed alternatief: IJmuiden-Ver. Daar staan de windmolens voorbij de horizon. Het kost 45 miljoen euro extra per jaar, maar scheelt de kustplaatsen 65 miljoen euro aan inkomsten. Dus is het verlies 20 miljoen euro minder groot.’
De ondernemer-broers Arie-Kees en Nico Schuitemaker uit Katwijk zijn ook komen kijken naar de presentatie van de ministeries. Zij zijn tegen de komst van de windmolens: ‘Straks heb je een hele strook aan windmolens en kun je geen kant meer opkijken. En er komen knipperende lichtjes op. Die windmolens gaan de vrije horizon verpesten.’
Binnen in de zaal voert Edwin de Beukelaar namens de actiegroep ‘Ver-zet windmolens’ het woord. Hij laat de aanwezigen over een lijn stappen met vragen als: ‘Wie is vóór windenergie?’ en ‘Heeft Den Haag goed geluisterd naar onze belangen?’. De actiegroep wil met het liefst zo’n 40.000 handtekeningen een petitie aanbieden aan politiek Den Haag.