Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

26 mei 2015

Dodehoekmonster is wijze les voor schoolgaande kinderen

JOEP DERKSEN
NOORDWIJKERHOUT – Alle groep 8 leerlingen werden donderdag 21 mei gewezen op de gevaren van de dode hoek bij vrachtwagens. Burgemeester Gerrit Goedhart verzorgde samen met leerlingen Tony en Wies van de Regenboogschool het startschot door luid te toeteren.
Goedhart maakte met een verhaal over ‘Het Dodehoekmonster’ duidelijk aan de leerlingen, dat er met vrachtwagens in het verkeer niet te spotten valt. Het is een belangrijke les, want over een paar maanden moeten deze kinderen op de fiets naar de middelbare school. De burgemeester legde in zijn verhaal de link met de wolf die af en toe in Nederland rond loopt. Maar dat ‘monster’ is een stuk minder gevaarlijk voor fietsers dan de vrachtwagens, aldus Goedhart. ‘Het Dodehoekmonster kan jullie opeten. Per jaar doet hij dat met twintig mensen. Vorig jaar is er nog een mevrouw omgekomen door het Dodehoekmonster.’ Hij vervolgde: ‘Als je een Dodehoekmonster tegenkomt, moet je weten wat je moet doen in het verkeer.’
Hierna werden de leerlingen verdeeld. Enkelen mochten in de cabine zitten om te kijken wat vrachtwagenchauffeurs zien. De rest werd naar de laadruimte gebracht, waarin ze, onder begeleiding van vrijwilligers van Veilig Verkeer Nederland (VVN), mochten kijken naar een film over de gevaren van de dode hoek.  Namens VVN laat Dorris van Kampen weten, dat voortaan ieder jaar aan de Groep 8 leerlingen het gevaar over het Dodehoekmonster verteld wordt.
De lessen maken indruk op de leerlingen. ‘Ik ben bang voor vrachtwagens en tractoren’, huivert Jami. Gelukkig heeft Sven al wat ervaring met grote trucks. ‘Mijn vader is vrachtwagenchauffeur, dus ik weet al dat je als fietser heel ver van de dode hoek weg moet blijven.’