Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

26 mei 2015

Cultuurhistorisch onderzoek voor Oostenrijkse woningen

KAAG EN BRAASSEM – De bewoners van de Oostenrijkse woningen en woningcorporatie Alkemade Wonen slaan de handen ineen. Na jarenlange strijd over de mogelijke sloop van de woningen, gaan beide partijen nu samen kijken naar de beste oplossing voor deze historische huisjes.
Veel bewoners willen hun huizen behouden zij hebben bij de gemeente een verzoek ingediend om de huizen te beschermen. De gemeente wilde vorige maand echter hierover geen uitspraak doen. Eerst moest bepaald worden hoe waardevol de woningen zijn, mede dankzij het uitvoeren van een cultuurhistorisch onderzoek. Alkemade Wonen en de bewoners zijn overeengekomen, dat ze samen opdracht geven voor dit cultuurhistorisch onderzoek. Dat wil niet zeggen, dat de bewoners het over alles eens zijn met de bestuurders van Alkemade Wonen. Jaap Banga, interim directeur van Alkemade Wonen laat weten: ‘We hebben de afgelopen tijd teveel via de krant met elkaar gepraat. Dat is niet goed. We werken graag in samenspraak met bewoners. Wel is het zo dat onze belangen verschillend kunnen zijn. Daar moeten we ook duidelijk over zijn.’
 
Vorige week berichtte het Witte Weekblad al, dat de renovatiekosten van de Oostenrijkse woningen enorm de pan uitrijzen. Alkemade Wonen twijfelt daarom ook, of het verantwoord is om de huizen grondig op te knappen. Sloop en nieuwbouw van de woningen zou minder kosten en er komen betere woningen voor terug, zo is de gedachtegang bij de bestuurders van de woningbouwcorporatie. Maar omdat veel bewoners hun huis willen behouden, liggen de plannen voor de sloop voorlopig stil. Dat geldt ook voor de plannen om nieuwbouw te realiseren aan De Kolk in Oud Ade. Met de resultaten van het cultuurhistorisch onderzoek zal de gemeente een besluit nemen of de Oostenrijkse woningen moeten blijven.