Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

26 mei 2015

‘Einde van een bestuurlijk gedrocht’

TEYLINGEN – Wethouder Bas Brekelmans (VVD) stak zijn enthousiasme over de mogelijke samenvoeging van de drie ambtelijke apparaten niet onder stoelen of banken. Met het verminderen van de verschillende organisaties, komt er volgens hem ook meer bestuurlijke duidelijkheid.
Het vanaf 1 januari 2017 samenvoegen van de drie ambtelijke organisaties, moet veel voordelen opleveren. De kwaliteit van het werk moet verbeteren en de kwetsbaarheid van de organisatie moet omlaag gaan. Ook moeten de kosten naar beneden en de ‘lappendeken’ aan samenwerkingsvormen wordt zo ook een stukje kleiner. Deze nieuwe stap moet niet gezien worden als een verkapte stap naar fusie. Ook zijn er geen plannen voor de komst van één groot gemeentehuis, waar alle ambtenaren hun werk moeten doen.
Brekelmans denkt nog even terug aan de Valentijnsafspraken, waarbij de bestuurders van de Bollen6 hadden vastgesteld, dat op 36 onderwerpen samengewerkt gaat worden. Maar hierdoor ontstond een gigantisch traject van ambtenaren die onderling en met elkaar over een breed scala aan onderwerpen allerlei afspraken moest maken, waarna deze afspraken weer in de eigen gemeente besproken moesten worden. Brekelmans: ‘Op gebieden van vergunningen, toezicht, handhaving, bedrijfsvoering en automatisering waren aparte gesprekken om te komen tot samenwerking tussen de gemeenten. We waren bezig met een kansloze lappendeken met allerlei aparte constructies. Het werd een onontwarbaar bestuurlijk gedrocht, wat volgens ons niet ging leiden tot een efficiënte besturing van de gemeentelijke organisaties.’
Hij vervolgde: ‘We moeten slim zijn en proberen om draagvlak te beginnen voor een ambtelijke samenwerking. Deze drie gemeenten willen hier aan mee doen. Noordwijk en Noordwijkerhout willen dit niet, helaas. Maar wij gaan dan toch verder richting onze raden. Het hoeft de verdere samenwerking met Noordwijk en Noordwijkerhout totaal niet in de weg te staan.’
In de drie gemeenten Teylingen, Lisse en Hillegom werken momenteel zo’n 450 ambtenaren. Gehoopt wordt, dat over een aantal jaren 5% aan kosten bezuinigd kan worden op de onkosten.