Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

07 mei 2015

Tuin van Oegstgeest

JOEP DERKSEN
OEGSTGEEST – Op het gebied Langenakker komen geen zeven woningen, maar veertig. En het ooit zo mooi uitgedachte uitgebreide park wordt een flink stuk verkleind. Nu de tekorten op dit deelgebied van Nieuw Rhijngeest oplopen tot 3,7 miljoen euro, kan de gemeente haast niet anders dan meer woningen bouwen. Extra woningen zorgen namelijk voor extra inkomsten, maar die woningen gaan dan wel ten koste van het openbare groen.
Volgens een opgestelde gebiedsvisie worden de huizen verspreid over het terrein. Een deel van die huizen, maar ook bedrijfsgebouwen komen in het bebouwingslint langs de Rijnsburgerweg te staan.  Maar ook in het zuidelijker deel van het plangebied komen nieuwe woningen. Het middengebied moet open blijven, zo is nu de gedachtegang en daar moet een ‘Tuin van Oegstgeest’ komen. Plannen voor die Tuin van Oegstgeest zijn er al: er is daar ruimte voor kassen, een pluktuin, theetuin of er kunnen volkstuintjes gerealiseerd worden.
Commissielid Van Dissel (LO) constateerde vorige week sipjes dat de ‘Tuin een heel stuk kleiner wordt, dan de bedoeling was’.  Hij kreeg echter een reactie van wethouder Wendelien Tönjann: ‘Het is aan u wat u hier wilt. U wilt de tekorten van Nieuw Rhijngeest terugbrengen. Op het moment dat het aantal huizen afneemt, heeft dat gevolgen voor het resultaat. Maar dit is een mooie, compacte, harmonische uitwerking voor dit gebied.’
Commissielid Gerlof Kruidhof (PrO) wees nog op het belang van de veiligheid van de fietsers bij de toegang tot Nieuw Rhijngeest en riep op tot ‘zichtbare handhaving op auto’s die door rood rijden’. Ook constateerde hij, dat de woonwagenbewoners uit Leiden niet met hun woonwagen in dat gebied komen te staan, maar dat zij in zes sociale woningen komen te wonen. Commissielid  Van Duren (VVD) was hier zelfs ‘blij’ mee.
In totaal komen in dit bouwplan tien sociale woningen; dat is minder dan de tot dit jaar vereiste 30%, maar toch weer meer dan de huidige minimale norm van 15% aan sociale woningen, zo constateerde Tönjann tevreden. ‘We gaan met een cooperatie in gesprek om de sociale woningen over te nemen.’ Ook liet ze weten, dat er goed gekeken wordt naar de verkeersveiligheid bij de stoplichten. Hierover, én over de hele verkeersveiligheid met betrekking tot de Rijnsburgerweg, gaat het college in overleg met het bestuur van de gemeente Katwijk.
De bedoeling is, dat de bouw van de nieuwe woningen in 2017 begint. Tönjann: ‘Die werkzaamheden starten direct naast de school (Het DOK, JD). Dat maakt het heel complex. We willen maatregelen nemen om zoveel mogelijk aan de veiligheid te doen, maar de wijk in en uit gaan blijft een heel lastig verhaal.’ Binnenkort worden de buurtbewoners geïnformeerd over de bouwplannen.