Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

07 mei 2015

Verkeersexamen voor basisschoolleerlingen

JOEP DERKSEN
NOORDWIJKERHOUT – Met zwetende vingers en klotsende oksels namen 167 basisschoolleerlingen donderdag 30 april deel aan het praktisch verkeersexamen. Alle kinderen uit de groepen 7 van de Egelantier, Regenboogschool, Victorschool en de Prinsenhofschool moesten door het dorp fietsen en aantonen dat ze de verkeersregels machtig waren. Het verkeersexamen is jaren geleden ingesteld, om de basisschoolleerlingen voor te bereiden op hun toekomstige fietstochten naar en van de middelbare scholen.
In Noordwijkerhout startten de leerlingen op de Brink en fietsten vervolgens via de Herenweg en Dorpsstraat richting de Pilarenlaan, om daarna via de Schelftweg en Koninginneweg weer terug te keren op de Brink. De basisschoolleerlingen van de Egelantierschool in De Zilk legden een route af, die hen leidde over onder meer de Regenvlietweg, Beukenlaan, Zilkerduinweg en Hoogduinweg. Op verschillende plekken langs de route stonden ouders, die nauwkeurig opletten of de kinderen wel hun hand uitstaken bij het afslaan en of ze de kruisingen op de juiste manier overstaken.
Maar de allereerste proef was de fietskeuring, die door de wijkagenten Rene Durieux en Gerrit Verdoes werd gedaan. Zij controleerden of de fietsen wel veilig genoeg waren om er mee de straat op te gaan. En fietsen waar de remmen het niet van deden, het balhoofd los zat of de pedalen kapot waren, zouden onverbiddelijk uitgesloten worden van deelname. Durieux: ‘Als er een barrel bij zit, laten we het kind een andere fiets pakken. Meestal is dat de fiets van de juffrouw.’
De leerlingen van de Prinsenhof moeten als eerste aan de bak. Alle fietsen zijn goedgekeurd en ze laten weten dat ze goed voorbereid zijn. Yasmine: ‘Ik heb de route op internet bekeken en in het echt geoefend. Het moeilijkste stuk is bij de Regenboogschool, waar je een aantal keren achter elkaar haaientanden hebt.’ Myron is niet zenuwachtige: ‘Ik heb al vaak geoefend met mijn opa en vrienden. Het moeilijkste vind ik om mijn hand uit te steken bij het afslaan, want dat vergeet ik nog wel eens.’ Het is tijd voor de leerlingen om één voor één te vertrekken en Lucas bijt het spits af. Vol vertrouwen gaat hij van start, terwijl hij uitroept: ‘Ik heb deze route drie keer geoefend; ik kan ‘m dromen!’