Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

06 mei 2015

Watertrappelen in De Kleine Oase

JOEP DERKSEN
LEIMUIDEN – Op vrijdag 1 mei opent zwembad De kleine oase weer haar deuren. Ruim 125 vrijwilligers staan paraat om alle bezoekers van het zwembad tot en met 29 augustus van alle gemakken te voorzien. De manier waarop de vrijwilligers zich al twintig jaar inzetten voor het behoud én onderhoud van dit gemeentelijke zwembad is een schoolvoorbeeld van burgerparticipatie.
Het beheer van het zwembad is in de jaren ’90 van de vorige eeuw door het toenmalige gemeentebestuur voor een symbolische gulden overgedragen aan de vrijwilligers. In al die tijd werd ieder dubbeltje omgedraaid en heeft de gemeente zich veel, heel veel geld bespaard, door de kennis en inzet van de vrijwilligers. Voorzitter John Uilenberg en bestuurslid Susan Boogert leggen uit, waar de vrijwilligers zich onder meer mee bezig houden.
Een belangrijk onderdeel van het meerjarenplan is duurzaamheid. Daarom liggen er niet alleen 45 zonnecollectoren op verschillende daken, ook rijden er binnenkort geen chloorvrachtwagens meer door de straten van Leimuiden. Door een inventief systeem, zoutelectrolyse, wordt het zwembad voortaan veel veiliger en zwemmersvriendelijker gedesinfecteerd. En de stroom voor die zoutelectrolyse wordt nog eens opgewekt door de zonnepanelen ook!
Boogert is blij met alle vrijwilligers: ‘Ze doen het met hun hart en het loopt als een geoliede trein. Politici en bestuurders mogen gerust langs komen.’ De voorzitter stelt: ‘Wij draaien elk dubbeltje om en leveren jaarlijks de financiële stukken in, die met behulp van een accountant zijn opgesteld. We zijn zelfs de enige organisatie geweest in Kaag en Braassem die jaren geleden uit eigen initiatief 10.000 euro aan subsidie hebben teruggegeven aan de gemeente.
Kortom, de toekomst ziet er positief uit voor de Kleine Oase. Ongetwijfeld wordt het op 1 mei en daarna weer dringen geblazen bij de verschillende zwembaden en het speelterrein. Op de openingsdag is het zwembad vanaf 07:00 uur open en die dag is het een waar speelparadijs. Met onder meer een springkussen en een outdoor bootcamp. Maar ook kunnen de bezoekers genieten van een disco en tevens worden er duiklessen gegeven. Het traditionele dubbeltjesduiken trekt ook altijd massa’s kinderen aan. Wat is er mooier, dan onder water duiken, om daar de ene na de andere dubbeltjesschat op te pakken?! De voorzitter lacht: ‘En als ze de dubbeltjes hebben opgedoken, dan geven ze dat geld hopelijk weer uit in ons winkeltje!’ Alle kinderen op de basisscholen krijgen deze week couponnen mee die ze in kunnen leveren voor een gratis ijsje, pannekoek en limonade. Voor meer informatie: www.kleineoase.nl.