Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

17 juni 2015

Minder OZB verhoging

JOEP DERKSEN
LISSE – ‘Waar het gaat om de bezuinigingen, hebben we de grootste pijn gehad’. Dit liet wethouder Evert Jan Nieuwenhuis (SGP/ChristenUnie) dinsdag 11 juni weten. Vanaf 2016 bezuinigt de gemeente ieder jaar een bedrag van anderhalf miljoen euro en het ziet er voorlopig niet naar uit, dat hier extra bezuinigingen bovenop moeten komen.
Waar de afgelopen vier jaren de OZB (Onroerende Zaak Belasting) standaard met 2% werd verhoogd, vanwege de inflatie, gaat de OZB nu ‘slechts’ met 1% omhoog. De inflatie ligt namelijk al jaren op zo’n 0,9%. Nieuwenhuis: ‘Kostendekkendheid is ons uitgangspunt. In het verleden was de inflatie vastsgesteld op 2%, maar die inflatie is structureel lager; nu dus 0,9%.’
Wel zijn er donkere wolken die aan de horizon opdoemen. Zoals mogelijk hogere kosten voor het ‘sociaal domein’. De rijksoverheid wil hiervoor minder geld uitgeven aan de gemeenten. Maar wat dat betreft kan Lisse een financieel tikje verduren, want voor het sociaal domein heeft de gemeente nog een reservepot van 2,5 miljoen euro klaar liggen.
De gemeente staat er financieel zo goed voor, dat er zelfs wat ruimte is om nieuwe zaken te gaan doen. Maar dat is niet iets, wat Nieuwenhuis wil. Wat hem betreft, worden alleen zogeheten ‘speerpunten van het college’ opgepakt. Dan gaat het om zaken als ‘duurzaamheid, 80.000 euro aan voorbereidingskosten voor de mogelijke ambtelijke samenvoeging en het uitwerken van de Woonvisie. Meevallers worden de komende jaren gebruikt om ‘vet op de botten te creëren’. In 2018 wil dit college ruim een miljoen euro aan reserves hebben opgebouwd.