Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

17 juni 2015

Van Velzen mag blijven

JOEP DERKSEN
KAAG EN BRAASSEM – Enkele weken geleden ontkenden fractievoorzitter Paul van Emmerik en gemeenteraadslid Ton van Velzen (beiden van de VVD) nog, dat er afspraken gemaakt waren over een vroegtijdig vertrek van Van Velzen uit de gemeenteraad. Maar nu blijkt, dat Van Velzen wel degelijk toezeggingen hierover heeft gedaan.
In een verslag van de algemene ledenvergadering, die op 28 april 2014 door de VVD is gehouden (http://www.vvd-kaagenbraassem.nl/actueel_7184/68210/?search) , staat het volgende: ‘Ton van Velzen gaf in zijn dankwoord aan de VVD ledenvergadering nog aan dat hij zijn volle termijn niet uit zou zitten maar dat hij, bij aanvaarding van de baan bij het waterschap, maar in ieder geval uiterlijk per 1 april 2015, zijn raadszetel ter beschikking zou stellen aan Jan van der Geest.’ Met andere woorden: Van Velzen beloofde, dat hij vóór 1 april van dit jaar zou stoppen als gemeenteraadslid.
Dat is echter niet gebeurd. Daarom heeft het Witte Weekblad kritische vragen gesteld aan Van Emmerik: ‘U gaf in een eerder gesprek aan, niets te weten van een vaste afspraak over een voortijdig vertrek van Ton van Velzen. Maar uit een verslag van de algemene ledenvergadering blijkt toch wat anders. Bent u er nog steeds van overtuigd dat er geen vaste afspraken zijn over een voortijdig vertrek van Ton van Velzen? Steunt u Ton van Velzen in zijn besluit om de tweede VVD-raadszetel te behouden? Vindt u dat raadsleden gevolg moeten geven aan uitspraken en toezeggingen gedaan bij algemene ledenvergaderingen?’ Van Velzen is onder meer de vraag voorgelegd of hij toch besluit om op het pluche van de VVD-raadszetel te blijven zitten.
Van Emmerik reageert: ‘Over deze passage en de afspraak die daarin verwoord staat bestaat een verschil van inzicht tussen de mensen die hem gemaakt hebben. De twee mensen die last hebben van dat geschil zouden er in goed overleg uit moeten komen (onderling). Als zij dat niet kunnen (willen) zal ik als fractievoorzitter / of zal het bestuur / of zal de ledenvergadering een besluit moeten nemen. Dat besluit zal dan genomen worden met inachtneming van wetgeving,  statuten enzovoort.’  Hij besluit: ‘Ik blijf bij mijn mening dat de leden van de VVD in deze kwestie het eerste informatierecht hebben en ik zal dus eerst de leden van de VVD informeren en dan pas de openbaarheid van de pers zoeken.’ Tijdens de Algemene Ledenvergadering op woensdag 10 juni bleek, dat Van Velzen de steun krijgt van de VVD-leden om zijn raadszetel te behouden.