Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

14 september 2015

249 meter lopen voor dumpen restafval

JOEP DERKSEN
KAAG EN BRAASSEM - De resultaten van de digitale enquete over een nieuwe manier van afvalinzameling zijn bekend. Ruim 2/3de van de 544 inwoners heeft laten weten, dat ze niet extra willen betalen voor het beter scheiden van afval. En volgens dat onderzoek is 70% van de ondervraagden bereid om het restafval weg te brengen, in plaats van het eigen tuinafval. Wethouder Floris Schoonderwoerd is blij met de resultaten.
Hij laat weten: '67% van de mensen wil niet extra betalen voor beter afvalscheiden. Maar als je afval scheidt, hoef je niets extra's te betalen. Je gaat dan automatisch minder betalen omdat restafval geld kost en al het andere afval levert (de gemeente, JD) geld op.' Vanaf 1 januari 2016 mag iedereen gratis zijn afval bij de milieustraat brengen. Een aantal inwoners moet hier zo'n 14 kilometer voor omrijden, maar volgens Schoonderwoerd is dat geen probleem. 'In Friesland hebben vier of vijf gemeenten met elkaar één milieustraat. Het klinkt ver, 14 kilometer, maar voor het halen van boodschappen rijden ze vaak al langer.'
Een andere uitkomst van het onderzoek is, dat 78% van de mensen bereid is om een extra minicontainer voor papier of plastic in de eigen tuin te plaatsen. Schoonderwoerd heeft alle vertrouwen in een nieuw systeem, waarbij inwoners hun restafval naar een plek brengen binnen 150 meter van hun woning. Op de vraag of mensen niet tegelijk hun plastic en papierafval in vuilniszakken dumpen bij het restafval op een algemeen verzamelpunt in de wijk, reageert hij afwijzend. 'Dat soort paniekverhalen hoor je altijd vooraf, maar de praktijk wijst uit dat het prima werkt.' Het college gaat verschillende scenario's uitwerken voor een nieuwe manier van afval scheiden, wanneer de raad daar opdracht toe geeft. Het scenario dat het meest voor de hand lijkt te liggen is, dat de gemeente het restafval niet meer huis-aan-huis ophaalt. De enquetedeelnemers hebben overigens massaal laten weten niets te zien in 'diftar' (betalen per keer dat men restafval aanbiedt): bijna 70% is hier negatief over.