Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

14 september 2015

Bomen ten dode opgeschreven

JOEP DERKSEN

NOORDWIJK – Wethouder Dennis Salman (LSN) heeft bevolen dat maar liefst 188 bomen gekapt worden. Het college van burgemeester en wethouders gaf donderdag 27 augustus tijdens de gemeenteraadsvergadering geen garantie dat al die bomen vervangen worden door nieuwe exemplaren. De gemeenteraadsleden accepteerden dit klakkeloos.

Wethouder Gerben van Duin (Puur Noordwijk) liet naar aanleiding van een vraag van fractievoorzitter Carry Cramer (PvdA/GroenLinks) weten, dat er in Noordwijk 11.972 bomen staan op gemeentegrond. De meeste hiervan staan in Noordwijk-Binnen (7.083). In Noordwijk aan Zee staan slechts 2.053 bomen; dat is nog minder dan het aantal bomen dat rond de bedrijventerreinen staat: 2.836.

Volgens de berekening van Van Duin vertegenwoordigen die 188 ten dode opgeschreven bomen 1,6% van het totaal. Hij beantwoordde de vraag van Cramer, omdat zijn collega-wethouder Salman nog altijd met vakantie was. Volgens Van Duin is het absoluut noodzakelijk dat die 188 bomen horizontaal gesnoeid moeten worden. Dit zou komen, omdat de bomen ziek zijn of dreigen om te vallen vanwege de recente stormen.

Maar een 100% herplantplicht komt er niet, zo bleek tijdens de gemeenteraadsvergadering. Het college wil wel kijken of en waar er nieuwe bomen komen te staan, maar een garantie voor minimaal 188 nieuwe bomen wordt niet gegeven. Van Duin: 'Het streven is om iedere boom te vervangen. Maar als er leidingen of een lichtmast in de buurt is, wordt een andere keuze gemaakt om een boom wel of niet terug te plaatsen.'