Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

14 september 2015

Zorgen over gerechtelijke uitspraak

OEGSTGEEST – De fractie van de politieke partij Lokaal maakt zich zorgen over een vonnis van de Rechtbank. Bij een juridische strijd tussen de gemeente en Hoornveste B.V. (dat jaren geleden nog Hoorn Beleggingen heette) over het Heemland Terras is de gemeente flink op de vingers getikt door de rechtbank.

De gemeente heeft 2,6 miljoen euro gevraagd voor de grondprijs van het Heemland Terras. De verkoop van de woningen schoot de afgelopen jaren niet op. De projectontwikkelaar weet dit aan de economische crisis, maar de gemeente stelde dat de projectontwikkelaar te weinig deed om de woningen daadwerkelijk te verkopen. De gemeente zou volgens de afspraken namelijk al het geld tegemoet kunnen zien, zodra een bepaald aantal woningen (70% van het totaal) verkocht zou zijn.

In een email van 6 december 2013 beschuldigt de gemeente het bouwbedrijf er van, dat ze alleen maar 'de krenten uit de pap' nemen. Hierbij wordt bedoeld dat Hoornveste wel de Renbaan Noord heeft ontwikkelt, maar niet de moeilijker verkoopbare appartementen in 'Toren 1A'. Van de 50 appartementen in een te bouwen toren bleek er in 2012 en 2013 nog maar één verkocht te zijn. Hoornveste stelde voor, om de plannen te wijzigen en op het Heemland Terras 23 grondgebonden woningen te bouwen. Hier ging de gemeente niet mee akkoord. Het college stelde, dat de projectontwikkelaar nog voor 1 november 2014 de appartemententoren verkocht moest hebben. Als dat niet gebeurde, zou de gemeente de koopovereenkomst ontbinden. Maar nu blijkt, dat de gemeente dat helemaal niet kon; volgens de overeenkomst had de gemeente dat recht helemaal niet.

De rechtbank constateert dat er geen uiterste termijn is vastgesteld, waarop de woningen verkocht moeten zijn, zodat de gemeente de grond kan verkopen aan Hoornveste. Fractievoorzitter Eelke van den Ouweelen (lokaal) stelt: 'Uit het vonnis komt een beeld naar voren – en zo wordt ook door Hoornveste betoogd – dat de gemeente aanstuurt op een contractuele patstelling waarbij de ontwikkelaar in gebreke wordt gesteld. Maar helaas voor de gemeente blijkt vanuit het vonnis dat dit uitgangspunt geen sterke uitgangspositie heeft.'

De fractievoorzitter vraagt het college van burgemeester en wethouders: 'Hoe kan het dat de door de gemeente Oegstgeest gemaakte afspraken kennelijk tekort zijn geschoten en een gang naar de rechter wenselijk werd geacht? Wie was de verantwoordelijk wethouder ten tijde van het afsluiten van de koopovereenkomst? Wat zijn de gevolgen van dit vonnis voor voortgang in de afwikkeling van de resterende projecten? Wat zijn de financiële consequenties van dit vonnis, gelet op de vertraging en gelet op de inhoud van het vonnis?' Ook wil Van den Ouweelen weten, of de gemeente in beroep gaat. Het college heeft enkele weken de tijd om de vragen te beantwoorden.