Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

14 september 2015

Chaos rond pgb zorgt voor noodmaatregelen

KAAG EN BRAASSEM - De staatssecretaris heeft de gemeenten opdracht gegeven om alle pgb's (persoonsgebonden budgetten, JD) te herbeoordelen. In eerste instantie zou dat vóór 1 december afgerond moeten zijn, maar de staatssecretaris vervroegde deze deadline plotseling naar 1 oktober.
'Dat is onrealistisch', zo oordeelde wethouder Floris Schoonderwoerd vorige week. De Vereniging Nederlandse Gemeenten heeft bezwaar gemaakt tegen het besluit van de staatssecretaris. Het college van burgemeester en wethouders besloot om maar een klein groepje mensen te herbeoordelen; degenene die het meeste geld ontvangen aan pgb. Schoonderwoerd: 'De mensen die een pgb hebben, mogen niet de de dupe worden van een ruzie tussen de verschillende instanties. Per 1 oktober krijgt iedereen een pgb toegewezen, maar niet altijd op basis van een herbeoordeling. Maar de SVB (Sociale Verzekeringsbank) weet dan wel wat ze moeten uitkeren. Het gaat om 80 overgangsclienten: voor de wmo en voor de jeugdzorg. Tot 1 oktober worden de mensen beoordeeld die het meeste aan pgb ontvangen. Volgend jaar wordt de rest herbeoordeeld.' Eind vorige week werd bekend dat de staatssecretaris is gezwicht onder de druk van de VNG. De gemeenten krijgen tot mei volgend jaar de tijd om alle pgb's te herbeoordelen. Kaag en Braassem gaat haar beleid echter niet aanpassen, zo laat een gemeentelijk woordvoerder weten.