Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

26 september 2015

Column

Agenda

Vorige week maandag mocht ik aanwezig zijn bij een presentatie over de invloed van technologische ontwikkelingen. Het was een alleraardigste voorstelling, die ging over zelfrijdende auto's, 4D-printing en het overdragen van informatie van de ene hersenstam op de andere hersenstam.
 
De idee achter die presentatie was, dat de politici bij hun toekomstige besluiten over bijvoorbeeld de openbare ruimte rekening kunnen houden met de technologische ontwikkelingen. Ik ken de presentator niet persoonlijk, waarde columnlezer, dus ik zal zijn naam buiten deze column houden. Hij lijkt veel verstand te hebben van de technologische ontwikkelingen, maar waar het gaat om conclusies slaat hij de plank mis. Daar lijkt hij zijn wensdenken te presenteren als feiten.
 
Door de technologische ontwikkelingen, het vaker thuiswerken en het samen delen van een huurauto, zouden mensen, zo meende de spreker, geen eigen auto meer willen hebben. Volgens hem zouden daarom bij toekomstige woningbouw best minder parkeerplaatsen aangelegd kunnen worden dan er nu gebeurt. De aanwezige politici slikten dit als malse hapjes. Nogal logisch, want minder parkeerplaatsen betekent minder kosten voor de gemeente en van dat geld kun je weer andere leuke raadsideetjes uitvoeren.
 
Zoals gezegd, ik ken de spreker niet, maar op zijn facebookpagina wordt wel duidelijk welke gedachtegangen hij heeft. Zo stuurt hij artikelen de wereld in over onderwerpen als 'straten in Gent die tien weken lang autovrij zijn' en 'de groei van het veganisme'. En als je graag wilt dat iets gaat gebeuren (minder autogebruik), dan vergeet je wel eens gemakshalve zaken die het tegendeel bewijzen.
 
Zoals het feit dat mensen steeds ouder worden en door de technologische ontwikkelingen langer mobiel blijven. De toenemende globalisering, waarbij mensen uit armere landen naar het rijkere westen komen, daar meer geld verdienen en dat willen uitgeven aan gemakszaken als een auto. De trek naar de Randstad en de leegloop van de dorpen; meer mensen komen hier wonen en willen een auto om hun familie regelmatig te bezoeken. Maakt u zich overigens geen illussie; Kaag en Braassem is onderdeel van de Randstad en wordt uiteindelijk onderdeel van 'Groot Amsterdam'.
 
Iedereen mag aan wensdenken doen, dat is prima. Maar ga je eigen mening dan niet geven in een pseudo-wetenschappelijke presentatie zonder alle feiten naar voren te brengen. En trek dan zeker geen conclusies over zaken die vergaande consequenties zullen hebben voor de huidige en toekomstige inwoners. En nee, waarde columnlezer, het is niet zo dat ik wíl dat er meer auto's komen, maar sluit je ogen niet voor het feit dát het gebeurt. Het is te hopen dat de politici zich dat ook realiseren.
 
Joep Derksen