Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

14 september 2015

Kijken naar Kalkovenbrug

JOEP DERKSEN
HILLEGOM - Vaak nemen politieke partijen voorafgaand aan vergaderingen een standpunt in en laten de politici zich niet overtuigen door de andere mensen in de raadszaal. Maar bij de bespreking van het Ontwerpbestemmingsplan Kalkovenbrug krabde menig gemeenteraadslid zich even op het hoofd. Door de discussie willen enkele partijen de locatie nog eens met eigen ogen zien. Om te kijken of het open landschap wordt aangetast door de komst van een twaalftal woningen op het perceel Beeklaan (achter nummer 69).
Eigenlijk leek niets de komst van de woningen meer in de weg te staan; dit bouwplan had zomaar een hamerstuk kunnen worden. Er zitten vleermuizen in dit gebied, maar volgens wethouder Ivo ten Hagen kan aan de regels voldaan worden door 'standaard maatregelen', zoals het her en der ophangen van vleermuiskastjes.
Commissielid Bosma (D66) vond het 'een mooi plan'. Toch bleken verschillende partijen zich zorgen te maken over de zichtlijnen, zoals het CDA en Bloeiend Hillegom. Commissielid Van Heusden (Bloeiend Hillegom) hield een vurig pleidooi. 'Als je op de Kalkovenbrug staat en je kijkt naar het zuiden over de Leidsevaart, dan zie je een vrijwel ongeschonden landschap en een cultuurhistorisch erfgoed; de Leidsevaart. Je bouwt een stuk van een open venster op een panorama dicht met dit plan.' Hij riep zijn collega-politici op: 'Pak de fiets, ga daar staan of lopen langs de zuidkant van de Leidsevaart en bedenk wat hier mogelijk gemaakt kan worden. Dit plan staat op gespannen voet met doelstellingen in Hillegom die we jarenlang nastreven: het behoud van de identiteit en het open karakter van de Bollenstreek. Hoe is het mogelijk om op deze plek woningen gaan bouwen, die het zicht op het open landschap en de Leidsevaart aanmerkelijk gaan aantasten?!'
Dit pleidooi had effect. GroenLinks stuurt een afvaardiging naar deze plek en commissielid Ringelberg (VVD) stelde: 'We kwamen hier naar toe met het idee om dit als hamerstuk te behandelen. We hebben wat plussen en minnen voorbij zien komen. We willen op de locatie gaan kijken. We willen er even gaan kijken als fractie, ook al vinden we het positief dat verrommeling opgeruimd wordt.'