Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

30 september 2015

Hogere belastingen om gemeente van ondergang te redden

JOEP DERKSEN

OEGSTGEEST – Uit een stresstest van de Rekenkamercommissie blijkt, dat de financiële positie van de gemeente 'nog steeds kwetsbaar' is. Wat dat betreft is er sinds de laatste controle in 2014 weinig veranderd. Nog altijd zijn maatregelen nodig om de financiële positie 'duurzaam te verbeteren'.

Op dit moment staat het er slecht voor met de gemeente. De zogeheten 'schuldpositie' bedroeg eind vorig jaar 177% en de gemeente hoopt dat dit percentage aan het eind van dit jaar is gedaald naar 155%. Dat zou ook kunnen lukken, maar niet omdat de gemeente plotseling zo goed aan het boekhouden is. Sinds dit jaar krijgen alle gemeenten namelijk veel meer geld van de rijksoverheid voor het uitvoeren van de taken op het sociaal domein. Hierdoor daalt het percentage van de schuldpositie.

De gemeente wil haar schuld terugbrengen van 94,3 miljoen euro dit jaar naar 58,9 miljoen in 2020. Volgens de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) zitten gemeenten met de schuldpositiepercentages zoals die van Oegstgeest tot over hun oren in de gevarenzone: 'Als de netto schuldquote de 100% passeert, springt het licht op oranje. Bij een netto schuldquote boven de 130% springt het licht voor de gemeente op rood', aldus de VNG in haar rapport: 'Gemeentelijke schuldposities in kaart'.

De Rekenkamercommissie onderkent dit gevaar. Hoewel de gemeente Oegstgeest er van uit gaat, dat de schuldenlast de komende jaren verminderd tot 121% in 2019, zijn hier geen garanties voor: 'Bij het slechtweer scenario blijken de gemeentefinanciën van Oegstgeest lastig houdbaar. De schuldquote loopt dan in een snel tempo op naar circa 155% in 2019.' De Rekenkamercommissie stelt: 'Bij code rood is ingrijpen dringend gewenst'. Het college van burgemeester en wethouders gaat er van uit, dat veel van de schulden afbetaald kunnen worden door de verkoop van bouwgrond. Maar de Rekenkamercommissie waarschuwt: 'Blijven de inkomsten uit bouwgrondexploitatie achter bij de huidige ramingen, dan loopt de schuld per inwoner minder snel terug of neemt deze zelfs verder toe.' Ook loopt de gemeente financieel gevaar waar het gaat om de rente die in de toekomst weer gaat stijgen, maar ook wanneer blijkt dat de kosten voor het sociaal domein veel hoger zijn dan het geldbedrag dat de gemeente hiervoor van de rijksoverheid heeft gekregen.

Volgens de Rekenkamercommissie heeft de gemeente nog maar weinig mogelijkheden om nog verder te bezuinigen op haar kosten. Contracten die de gemeente heeft gesloten, moeten worden nagekomen en ook kunnen er niet zo maar ambtenaren de laan uitgestuurd worden. In tegenstelling tot werknemers kunnen zij niet van de ene op de andere dag ontslagen worden. De gemeente zou volgens de Rekenkamercommissie moeten zorgen voor extra belastinginkomsten. En hiermee komt een nieuwe verhoging van de OZB – die onlangs al met 20% is gestegen – en ook de mogelijke invoering van betaald parkeren weer om de hoek kijken.