Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

14 september 2015

Jeugdsportfonds en Jeugdcultuurfonds ingesteld

JOEP DERKSEN
NOORDWIJK - De gemeente stelt 20.000 euro beschikbaar, zodat kinderen uit arme gezinnen van cultuur kunnen genieten of kunnen sporten. Woensdag 2 september onthulden de wethouders Marie-José Fles en Dennis Salman het 'Jeugdsportfonds' en het 'Jeugdcultuurfonds'. De Rabobank Bollenstreek ondersteunt deze initiatieven met een eenmalige donatie van 10.000 euro.
Kinderen die onderdeel zijn van een gezin waarbij het inkomen oploopt tot maximaal 120% van het bijstandsniveau mogen rekenen op een bijdrage. De gemeente stelt 225 euro beschikbaar per kind dat gebruik wil maken van het Jeugdsportfonds of 450 euro voo rhet Jeugdcultuurfonds. Het geld kan gebruikt worden voor bijvoorbeeld het lidmaatschap van een sportclub of om voetbalschoenen te kopen. Of om een muziekinstrument aan te schaffen.
Om er zeker van te zijn, dat het geld niet voor andere doeleinden gebruikt wordt, heeft de gemeente iets bedacht. Nadat een aanvraag is goedgekeurd, mag het kind naar bijvoorbeeld een sportzaak gaan om daar schoenen of een tennisracket uit te kiezen. Het fonds maakt het geld over naar de sportzaak. Ook het lidmaatschap van een vereniging of club wordt rechtstreeks door het Jeugdsportfonds danwel het Jeugdcultuurfonds.
Vlak voor de onthulling van de cheque op die woensdagmiddag om 17:00 uur, slaat Dennis Salman, wethouder Armoedebeleid, nog een glas bier achterover. 'Wij constateren dat 94% van de jeugd in Noordwijk sport, maar dat wordt minder zodra ze de middelbare school bereiken. Er is een verborgen groep kinderen tussen 4 en 18 jaar, waar deze fondsen voor bedoeld zijn. Heel veel kinderen in Noordwijk kunnen niet aan sport- en culturele activiteiten deelnemen, omdat het huishoudpotje dat niet toelaat.' Fles vult aan: 'Ik hoop dat veel jongeren hier gebruik van zullen maken, want daar worden alle jongeren beter van.'