Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

14 september 2015

Voedselbank Alkemade aspirant-lid van Voedselbanken Nederland

KAAG EN BRAASSEM / NIEUWKOOP - Na een stormachtige periode is de Voedselbank Alkemade weer in rustiger vaarwater beland. Er is een volledig nieuw bestuur, bestaande uit voorzitter Jan de Bruin, secretaris Henri Potze en penningmeester Jacco van der Lee. Samen met de vijftien vrijwilligers zorgen ze er iedere week weer voor, dat zo'n honderd klanten een krat vol met eten krijgen. En er is goed nieuws; deze voedselbank is na een zware keuring toegelaten als aspirant-lid van de Voedselbanken Nederland.
Om volwaardig lid te worden, moeten er nog veel veranderingen en verbeteringen doorgevoerd worden, zo laat De Bruin weten. Voortaan moeten de vrijwilligers eerst plastic handschoenen aan, voordat ze de boodschappen inpakken. Ook stapt de voedselbank af van het gebruik van - minder hygiënische - kartonnen dozen en wordt over een tijdje volledig overgestapt op plastic boodschappenkratten. Verandering zorgt altijd voor weerstand en ook voor sommige vrijwilligers is het even een kwestie van aanpassen. Immers; zij hebben vaak hun huidige manier van werken al jarenlang gedaan. Daarom zal er een intensief veranderproces worden gestart om dit in goede banen te leiden.
Een andere positieve ontwikkeling is het feit, dat de besturen van de Kringloopwinkel en de voedselbank volledig van elkaar gescheiden zijn, informeert De Bruin. Dit zorgt ervoor dat alle activiteiten duidelijk zijn voor de buitenwereld. De voedselbank blijft graag in het huidige gebouw zitten. Wel zijn er plannen voor het aanbrengen van een tussenmuur die de opslagplaats van de kringloopwinkel en de ruimte van de voedselbank duidelijk afscheidt. Niet alleen is dat een vereiste van de Voedselbanken Nederland, maar De Bruin ziet hier ook een ander voordeel van in. 'Het aanbrengen van wanden houdt muizen en ander ongedierte ver van de producten die voor de voedselbankklanten zijn bestemd.’
Sinds de ophef over de lokale voedselbank heeft een aantal sponsoren zich teruggetrokken. Met de nieuwe positieve ontwikkelingen hoopt het bestuur, dat oude sponsoren weer terugkomen en dat nieuwe sponsoren zich melden. Al het geld gaat richting de klanten; er is geen één betaalde vrijwilliger, zo benadrukken de drie bestuursleden. Zij doen het uit passie: 'Er bestaat meer dan geld verdienen. je hebt talenten gekregen om anderen te helpen. Dit is heel dankbaar werk', aldus Potze. Van der Lee vult aan: 'Ik vind dat je vanuit de maatschappij wat moet doen en op deze manier kan ik een steentje bijdragen.'
Voor een verdere verbetering van de manier van werken van de voedselbank is het bestuur op zoek naar iemand die coördinator wil zijn om twee dagen per week onbetaald de dagelijkse aansturing te doen van de vrijwilligers. Ook is het bestuur druk bezig met het inzamelen van fondsen voor de aanschaf van een nieuw bestelbusje. 'De huidige staat op instorten', informeert De Bruin. Het blijkt; niet alle problemen zijn als sneeuw voor de zon opgelost, maar alle ingezette verbeteringen leiden ongetwijfeld tot een betere toekomst voor de voedselbank en haar klanten. Voor meer informatie: www.voedselbankalkemade.nl.