Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

27 september 2015

Klachten, klachten en nog eens klachten

Tijdens Buurtplatform Poelpolder

JOEP DERKSEN

LISSE – Jaren geleden besloot het bestuur van de gemeente, dat ze met de inwoners 'in gesprek' moesten gaan. De burgemeester en wethouders gingen de buurten in om daar te vragen wat er zoal speelde. En ze werden belaagd door klachten over losliggende stoeptegels en overhangende boomtakken. Hierna kwam het plan om dit soort gesprekken 'naar een hoger niveau' te tillen en met de bewoners te kijken wat zij zelf kunnen doen met hun eigen leefomgeving. Dat ging even goed; tot college dinsdag 15 september het buurtplatform voor de Poelpolder organiseerde.

Burgemeester Lies Spruit en de wethouders Evert Jan Nieuwenhuis (SGP/ChristenUnie), Cees Ruigrok (Nieuw Lisse) en Adri de Roon (D66) werden tijdens dit uitstapje van 'College on tour' overladen met klachten over boomwortels die stoeptegels omhoog drukken en boomtakken die schaduw weghaalt uit tuinen. En of de gemeente al die bomen maar even wilde weghalen en vervangen voor kleinere exemplaren.

Een pleidooi van Spruit voor meer 'burgerkracht' was aan dovemansoren gericht. Op haar vraag of iedereen tevreden was over de eigen buurt, kreeg ze een massaal 'Nee!' te horen. In de ene straat laten buren hun vuilnisbak dagenlang staan en op de andere plek staan lantaarnpalen in de weg. Bijna iedereen was blij met het Mondriaanpark, maar ook daar was wel weer wat op aan te merken. De fietsers en bromfietsers die gebruik maken van het pad door het Mondriaanpark zorgt weer voor veel ergernis bij de Poelpolderaars. Één van de buurtbewoners merkte zelfs op: 'Soms is het Mondriaanpark té groen.'

De gemeente moet ook wat doen aan het vliegtuiglawaai, zo vonden de mensen. De Roon stelde, dat Lisse hier als kleine gemeente weinig invloed op heeft. Ook de verkeersdrempels krijgen de handen van de buurtbewoners niet op elkaar. Die zijn te hoog, zodat je er niet gemakkelijk over heen kunt rijden. Maar Nieuwenhuis liet weten, dat dit juist de bedoeling is van die verkeersdrempels. Deze worden dus niet aangepast. Ook de klachten van de schaduwwegnemende bomen worden niet meteen ingewilligd. Als een boom verder veilig is en er alleen sprake is van schaduwoverlast of wortelopdruk bij een stoep, dan kan die boom rustig blijven staan. Alleen bij gevaar van omvallen of als de boom ziek is, wordt die vervangen door een ander exemplaar.

'Kan dan die waterzuiveringsinstallatie niet verdwijnen?' wilde een buurman weten. 'Ik woon in de Verdistraat. Als de wind uit het zuidoosten komt, hebben we veel last van de waterzuivering.' Dat gaat niet gebeuren, aldus De Roon: 'We zijn niet blij dat die waterzuivering in een woonwijk gevestigd is, maar hij zit er en we kunnen hem niet wegkrijgen.' Het college kreeg ook andere klachten te verduren, zoals op de stoep fietsende moeders en vuurwerk dat een week lang op straat blijft liggen, zonder dat een van de buren het initiatief neemt om zelf een kwartiertje de handen uit de mouwen te steken om dat vuurwerk op te ruimen.

Spruit beantwoordt de vraag of zij vindt dat deze aflevering van het buurtplatform het niveau van de stoeptegels en boomwortels ontstijgt. 'Iedere wijkbijeenkomst is het weer anders. Bij andere gelegenheden werd veel meer gesproken over wat we samen kunnen doen.' Ook de omwonenden zelf zijn niet allemaal tevreden. Zo laat een vrouw weten: 'Ik vind het een verloren avond. Ik hoor alleen maar mensen klagen over allerlei kleine zaken. Ik had er veel meer van verwacht.'